Prva poslijeratna izložba
0

FOTO / Stari Olimpijski muzej oživio nakon 20 godina

Sarajevo-x.com/FENA
U prostorijama starog Olimpijskog muzeja, u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, koji je u ratnom vihoru spaljen i devastiran, održana je prva poslijeratna izložba u organizaciji Asocijacije studenata arhitekture.
Izložba je održana u sklopu Dana arhitekture 2011, a trajat će do 20. maja 2011.

Ideja je da se postojeće stanje enterijera Olimpijskog muzeja ponovo transformiše u galerijski prostor i time oživi spoznaja o postojanju objekta, čime bi se ponovo informisala javnost i vlast o propadanju jednog od najveličanstvenijih arhitektonskih zdanja u BiH.

Jedan od autora izložbe Amar Zahiragić kazao je danas Feni da je izloženo devet radova nastalih u posljednjih četiri do pet godina u nastavnom procesu i vannastavnim aktivnostima.

"Riječ je o radovima nastalim u nastavnom procesu predmeta Industrijsko oblikovanje i Unikatno oblikovanje. Prvi su posvećeni industrijskim proizvodima, dok se druga grupa radova bavi urbanizmom i idejnim rješavanjem različitog javnog prostora", istaknuo je on.

Zahiragić naglašava da je posebnu čar izložba dobila zbog prostora u koji je postavljena i gdje već 20 godina nije otvorena nijedna izložba, niti drugi sadržaj.

Direktor Olimpijskog komiteta BiH Edin Numankadić istaknuo je Feni da je na zgradi Muzeja još prije dvije godine završena rekonstrukcija krova, vrata i prozora, te da je za potpunu funkcionalnost objekta što podrazumijeva obnovu fasade i unutrašnjosti, potrebno uložiti iznimna sredstva.

"Postavljanje ove izložbe je pokušaj da revitaliziramo prostor Muzeja i stavimo ga u funkciju kulture i sporta. Konkurisali smo kod Grada Sarajevo za sredstva potrebna za obnovu zgrade, ali tražimo i druge izvore, kao što je Međunarodni olimpijski komitet", kazao je on.