ITI BiH danas počeo s radom
0

FOTO+VIDEO / Šta je John Malkovich poručio pozorišnim umjetnicima svijeta

Piše: A. Dž.
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Na prigodnoj svečanosti u Kamernom teatru 55 u Sarajevu danas je ozvaničen početak rada Internacionalnog teatarskog instituta (ITI) u BiH i obilježen Svjetski dan teatra, čitanjem poruke koju je ove godine napisao svjetski poznati glumac John Malkovich.

Bh. teatarski djelatnici su danas imali razlog za slavlje. Iako sa 64 godine zakašnjenja, naša zemlja je danas dobila Internacionalni teatarski institut na čijem čelu je dramski pisac Almir Imširević.

"Bosna i Hercegovina vjerovatno još godinama neće u Evropu, bh. umjetnici su na ovaj ili onaj način već tamo. Proteklih dana smo dobili priliku da ovjerimo naš teatarski pasoš te učinimo da naša putovanja postanu češća, svrsishodnija i prihvaćena. Pozorište je uvijek imalo tu nesreću da putuje sporije od knjiga, slika i filmova. Zato smo valjda i morali čekati sve ove godine da postanemo ravnopravan član međunarodne teatarske pozornice. Siguran sam da imamo hvale vrijedna pozorišna imena, ona koja zaslužuju da se za njih čuje van granica BiH, ali ipak mislim da trebamo preći tih stotinjak kilometara, gradova unutar Bosne i Hercegovine se moraju međusobno upoznati, umjetnici iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Tuzle, Zenice i drugih gradova trebaju sarađivati", poručio je Imširević svojim kolegama, saradnicima. i gostima.

Podsjetio je da je Internacionalni teatarski institut osnovan 1948. godine u Pragu i od početnih šest zemalja članica narastao do teatarske unije od oko stotinu država, kojoj se od ove godine pridružuje i BiH, kao posljednja među zemljama regije.

Svake se godine 27. marta u hiljadama pozorišnih kuća širom svijeta čita međunarodna poruka kojom se javnost podsjeća na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva. Čast da napiše poruku, ove godine je pripala glumcu Johnu Malkovichu, a pročitala ju je sarajevska glumica Gordana Boban.

Malkovich je u svom obraćanju pozorišnim umjetnicima širom svijeta između ostalog rekao:

"Neka vaš rad bude snažan i originalan. Neka bude dubokouman, dirljiv, kontemplativan i jedinstven. Neka nam pomogne da razmislimo o tome šta znači biti čovjek i neka ta misao bude blagoslovljena srcem, iskrenošću, otvorenošću i milosrđem. Neka vam bude dano da prevladate zlu kob, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, s kojima će se sigurno mnogi od vas morati suočiti".