Kultura
84

Srednjovjekovlje u Goraždu uz replike stećaka, vitezove, top, suvenire...

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je održan Festival srednjovjekovlja, jedinstvena manifestacija čiji je cilj promocija kulturno-historijskog naslijeđa ovog područja.

Organizator, Udruženje "Kulturna baština" BPK Goražde, priredilo je niz zanimljivih sadržaja u čast obilježavanja 826 godina od nastanka Povelje Kulina bana.

"Želimo na ovaj način simbolično obilježiti i dan kada je bosanski ban Kulin objavio povelju Dubrovčanima i mi ćemo to obilježavati svake godine različitim sadržajima. Pokazali smo i našim posjetiocima originalnost rada udruženja i našu istrajnost na promociji kulturnih vrijednosti. To je i bio naš cilj", izjavio je za Klix.ba Eldin Baljević, predsjednik Udruženja "Kulturna baština".

U vrijeme trajanja festivala u Domu mladih Centra za kulturu priređena je i postavka replike stećaka u prirodnoj veličini kao i replike srednjevjekovnih rukopisa. Posjetiocima je predstavljen "Katalog kulturno-historijskog naslijeđa na području BPK Goražde", jedinstven vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe BPK, topografska karta prvi put urađena na ovim prostorima te različiti suveniri od gipsa što je kulturološko bogatstvo ovog kraja.

Posebno zanimljiv je i srednjovjekovni top Bombard koji datira s početka XV stoljeća, a uz već prepoznatljivog bosanskog viteza članovi udruženja pokazali su prisutnima i srednjovjekovnu haljinu.

Inače, napore i doprinos udruženja "Kulturna baština" u očuvanju i promociji kulturno-historijskog blaga ovog područja prepoznali su građani BPK, ali i šire.

Posebni gosti "Festivala srednjovjekovlja" bili su direktor Zavičajnog muzeja Pljevlja Branko Banović i historičar Maksud Mahmutović, koji su istakli važnost ove saradnje.

"Izuzetno je važno i da svaki grad ima muzej jer on predstavlja njegovu ličnu kartu i osigurava budućim generacijama uslove da proučavaju istorijske vrijednosti", kazao je ovom prilikom Banović.

Festival su podržali i Federalno ministarstvo okoliša i turizma te Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, a u Udruženju vjeruju kako će već od naredne godine Festival srednjovjekovlja biti međunarodnog karaktera.

Ovogodišnji je okončan posjetom nekropoli stećaka Goršić polje uz stručna predavanja i degustaciju tradicionalnih bosanskih specijaliteta.