Kultura
0

Srbijanski omnibus "Jednaki" u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA
Srbijanski omnibus "Jednaki" prikazan je danas u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igranog filma 20. Sarajevo Film Festivala, izvan konkurencije.

Omnibus rediteljski potpisuju Miloš Petričić, Mladen Đorđević, Dejan Karaklajić, Ivica Vidanović, Igor Stoimenov i Darko Lungulov, dok je scenarij uradila Milica Piletić.

Po završetku projekcije publici se poklonio dio filmske ekipe, te jedan od reditelja Igor Stoimenov koji je naglasio da je cijela ekipa zajedno s glumcima - djecom i profesionalnim glumcima film uradila bez novčane naknade. Naglasio je da je film rađen na osnovu konkursa za film koji će se baviti temom ljudskih prava.

Nekoliko iznimno emotivnih priča obuhvaćeno je omnibusom, a sve tretiraju prava djece i probleme s kojima se suočavaju u društvu tokom odrastanja, kao i nerazumijevanje društva za teške okolnosti u kojima žive.

Svaka od priča nosi specifičnu težinu i ukazuje prstom na društvo koje nema senzibiliteta za istinsko pružanje pomoći i puno razumijevanje prema toj djeci.

Neke od njih gledaoce vode u domove za djecu bez roditelja, pokazuju djelić života djece nad kojima se vrši fizičko, seksualno ili drugo nasilje u porodici ili ukazuju na ljubavi između tinejdžera koje roditelji zabranjuju.

SFF