Sajam knjige u Sarajevu
0

Spruijt iznenađen visokom stopom PDV-a na knjige u BiH

FENA
"Jako sam iznenađen visokim nivoom PDV-a na knjige i izdavaštvo u BiH, što definitivno šteti tržištu. Sasvim je očigledno da zemlje s nižim PDV-om u toj kategoriji dožive prosperitet u izdavaštvu i prodaji knjiga", kazao je danas u Sarajevu predsjednik Međunarodne asocijacije izdavača (IPA) Herman Spruijt.

Članovi Izvršnog komiteta IPA-e u Sarajevo su doputovali u okviru programa Sajma knjige, gdje su jučer održali i sjednicu razgovarajući o stopi PDV-a na knjige i izdavaštvo u BiH i regiji, autorskim i izdavačkim pravima te regionalnoj saradnji izdavača.

Spruijt je na današnjoj konferenciji za medije najavio da će u saradnji s bh. izdavačima definirati program o uvođenju nulte ili smanjene stope PDV-a na knjige i izdavaštvo u BiH, te ga u konačnici proslijediti nadležnim institucijama vlasti. Cilj je promijeniti trenutno iznimno lošu situaciju u bh. izdavaštvu te omogućiti njegov brži prosperitet.

Govoreći o evropskoj praksi u toj oblasti, Spruijt navodi da sve zemlje EU, osim jedne, imaju sniženu stopu PDV-a na knjige i ona ne prelazi deset posto. U većini slučajeva taj se postotak kreće od pet do sedam posto, kao što je to u Velikoj Britaniji i Francuskoj koje se mogu pohvaliti najrazvijenijom izdavačkom industrijom.

Švedsku je naveo kao primjer zemlje koja je prepolovila visok iznos stope PDV-a na knjige, nakon čega je zabilježila natprosječnu prodaju knjiga te uopće izniman razvoj izdavačkog tržišta.

Kada je riječ o zemljama u okruženju, stopa PDV-a na knjige i izdavaštvo u Srbiji i Crnoj Gori iznosi osam posto, dok je u Hrvatskoj ta stopa već nulta. Bosna i Hercegovina prednjači sa stopom od 17 posto.

"Vlade država jednostavno moraju prepoznati da je čitanje bit svega i osnova prosperiteta društva, te da sve planove moraju praviti u skladu s tom činjenicom", naglasio je Spruijt.

On je istaknuo i izniman značaj autorskih prava, kao jednog od glavnih ciljeva IPA-e, jer se njima štite prava kreatora i pisaca. Najvažnije je spriječiti bilo kakve pritiske i napade na autore i izdavače, što je ujedno i borba protiv zabrane slobode govora i medija. Tu je posebno važan i segment borbe protiv pirata, protiv kojih je najbolje oružje finansijska naknada kreatorima originala.

Članovi IPA-e donijeli su i odluku o dobitnicima Nagrade za slobodu izdavaštva u 2009. Ta se nagrada dodjeljuje jednom godišnje, a ovaj će je put dobiti Sihem Bensedrine, Neziha Rejiba i Mohammed Talbi kao osnivači Opservatorija za slobodu medija i izdavaštva u Tunisu (OLPEC).

Nagrada će im biti uručena 4. juna u Oslu na Svjetskom forumu slobode izražavanja. Kriteriji za dodjelu nagrada su hrabrost izražavanja te vrsta potpore koju pružaju izdavačima i autorima u svojoj zemlji i svijetu.

Članovi IPA-e danas će u okviru Sajma knjige učestvovati i na okruglom stolu "Sloboda izdavanja u zemljama zapadnog Balkana", gdje će se susresti s bh. i izdavačima iz regije.