Kultura
47

Spiritus Progenitum: Humanitarni festival balkanske umjetnosti u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić / Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić / Klix.ba
U Historijskom muzeju u Sarajevu će 16. novembra u 18 sati biti otvoren 2. Humanitarni festival balkanske umjetnosti "Spiritus Progenitum".

Ove godine će festival biti posvećen poeziji pjesnika Balkana, čije će stihove recitacijom predstaviti publici Sarajeva glumica Irina Dobnik kroz svoju autorsku večer recitacije poezije. Ovom prilikom pozivamo i ostale pjesnike da dođu i predstave svoju poeziju publici u Sarajevu.

Pored recitacije poezije, posjetitelji će imati priliku da vide likovnu impresiju poezija predstavljenu u vidu digitalnih ilustracija likovnih umjetnika Tomislava Dobrijevića i Ane Dominik Rodić. Autori ilustracija će objasniti ono što su vidjeli u stihovima pjesnika, pa to uspjeli prenijeti u vizuelnom smislu. Dio programa će također biti posvećen izložbi crteža japanske arhitekture od BiH autorice Ivane Jasak, studentice arhitekture.

Neki od pjesnika koji će predstaviti svoju poeziju su: Dragan Mučibabić, Anto Zirdum, fra. Ivan Kramar, Amar Bešlija, Olivera Milojković, Sanin Čepalo, Nikola Turkalj, Erna Dervišić i mnogi drugi... U sklopu programa će biti prezentovani radovi keramičke i likovne radionice zavoda "Mjedenica". Posjetioci će moći vidjeti likovnu impresiju pojedinih poezija korisnika usluga likovne radionice ovog zavoda.

Aktiviste neformalnog udruženja "Val" su se odlučile za pomoć djeci sa drugačijim potrebama iz razloga što prepoznaju da unatoč velikoj kreativnosti koju ova djeca ispoljavaju, društvo regije ne prihvaća njihov rad, te na taj način ostajemo uskraćeni za još jedno kulturno/umjetničko bogatstvo.

Izložbu organizuje neformalno umjetničko društvo "Val" koje se od 2007. zalaže za ujedinjenje regije u kulturi i pomoć socijalno ugroženim grupama društva kroz kulturno/umjetnički angažman. Ovogodišnji festival će pored promocije Balkanske kulture imati i obavezu da podigne svijest o umjetničkoj vrijednosti digitalne umjetnosti u sklopu likovne kreacije. Udruženje i festival imaju veliku podršku BiH intelektualaca i medija regije.