U znak solidarnosti
0

Specijalne zbirke NUBBiH nedostupne za javnost

Klix.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) priključila se inicijativi međunarodni Dan muzejske solidarnosti koja je pokrenuta u okviru projekta međunarodne platforme Cultureshutdown u cilju podrške svim kulturnim institucijama u BiH.

NUBBiH jedna je od institucija kulture od značaja za BiH koja je u istom položaju kao i ostalih šest kulturnih institucija. Nažalost, zaposleni u NUBBiH strahuju da je ova Biblioteka sljedeća na listi za zatvaranje.

NUBBiH je i sama prošla težak period 1992. godine, kada je u plamenu nestalo oko 80% knjižnog fonda ove biblioteke, odnosno dokumentarnog naslijeđa svih naroda i narodnosti u BiH. Danas, dvije decenije nakon ovog nemilog događaja, postavlja se pitanje šta je još potrebno preživjeti da bi se sačuvale vrijedne kolekcije NUBBiH, odnosno da bi ova institucija nastavila raditi u misiji obrazovanja, nauke i kulture.

U znak solidarnosti Zemaljskom muzeju BiH Specijalne zbirke NUBBiH jučer su bile nedostupne za javnost u periodu od 14:00 do 16:00 sati.

Također, ovom prilikom pozivamo sve nadležne institucije u BiH, kao i domaću i međunarodnu javnost da hitno poduzmu konkretne korake kako ne bi došlo do zatvaranja i ove institucije kulture od značaja za BiH.