Kultura
0

Specijalna projekcija filma "Goli" 19. novembra u kinu Meeting Point

FENA
Specijalna projekcija filma "Goli" ovogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film, hrvatske rediteljice i producentice Tihe K. Gudac, bit će održana 19. novembra u kinu Meeting Point.

Domaćini projekcije su Sarajevo Film Festival i Ambasada Švicarske u BiH koji i ovim događajem nastavljaju višegodišnju saradnju u promoviranju dokumentarnih filmova inspiriranih različitim aspektima ljudskih prava.

Rediteljski prvijenac Tihe K. Gudac "Goli" intimistički je dokumentarac o zatočeništvu njenog djeda na Golom otoku, no rediteljici je "zabranjena tema" omogućila da ispriča intimnu, obiteljsku priču, stavljajući politički kontekst u kojem se događa u drugi plan.

Tiha K. Gudac ističe da je tri generacije i šest decenija ranije jedan mladić nestao na četiri godine, koje su slomile i njega i njegovu porodicu.

"Taj je mladić bio moj deda, a njegova je porodica i moja porodica. Decenijama su dedini zatvorski dani bili tabu tema. Naša je porodica izgrađena na vrištećem bolu skrivenom velom šutnje. Nakon pada komunizma saznali smo da je deda bio zatvoren na Golom otoku, zatvoru sličnom gulagu", kazala je ona.

Gudac podvlači da su prošle godine novine objavile priču grupe njenih bliskih porodičnih prijatelja pod naslovom "Prva ispovijest preživjelih s Golog otoka". Ističe da je kroz razgovore s članovima njene porodice i s ljudima koji su robijali s dedom, kao i čitajući zapečaćene arhive, uspjela uspostaviti vezu s dedom koja za njegovog života nije postojala među članovima porodice.

Nakon projekcije publika će biti u prilici da prisustvuje i razgovoru s rediteljicom.

Tiha K. Gudac (Zagreb, 1982. godine) je diplomirala filmsku produkciju i poslovnu ekonomiju. Ranije se bavila glumom, pozorišnom produkcijom, marketingom, PR-om i aktivnošću u neprofitnom sektoru.

Producirala je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova od kojih su neki nagrađivani, a bila je i članica ekipe na dugometražnim igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima, saopćeno je iz Press službe SFF-a.