SFF
0

Specijalna premijera filma Šejle Kamerić "1395 dana bez crvene"

FENA
U okviru specijalne gala premijere SFF-a, gosti festivala i ljubitelji filma moći će vidjeti film Šejle Kamerić "1395 dana bez crvene" koji je premijerno prikazan u galeriji Whitworth u Manchesteru, kao dio programa prestižnog festivala umjetnosti, teatra, muzike i specijalnih događaja (Manchester International Festival).

Uz predstavu slavnog pozorišnog umjetnika Boba Wilsona ”Život i smrt Marine Abramović", te spektakularni muzički performans "Biophilia" kontroverzne muzičke zvijezde Bjork, koji su također proizvedeni za MIF, film Šejle Kamerić spada u radove o kojima se ovih dana najviše piše u britanskoj štampi.

Film "1395 dana bez crvene" traje 60 minuta. Nema dijaloga. Priča je pričana arhitekturom praznog grada - fragmenti vremena i prostora se stapaju u savršenu filmsku situaciju. I tu je žena koja užurbano korača praznim, ili gotovo praznim ulicama.

"Gledao sam ovaj film u strahu, napola zatvorenih očiju. Iako sam znao da se radi o rekonstrukciji, za mene je ovo bilo mnogo strašnije od bilo kakvog holivudskog filma", kaže u prikazu kritičar Richard Dorment (The Telegraph, UK).

"Ovo je istinski teror, stvarni strah. Pri kraju, shvatio sam da se znojim", dodajući da mu je muzika Čajkovskog (VI simfonije, "Patetična"), koju u filmu izvodi orkestar Sarajevske filharmonije, bila jednako važna i neizostavna kao što je i muzika Bernarda Herrmanna u Hitchcockovoj "Vrtoglavici".

U filmu "1395 dana" 'snajperskom alejom' hoda španska glumica Mirabel Verdu, poznatu iz legendarnog Cuaronovog filma "I tvoju mamu, također". Orkestrom Sarajevske filharmonije upravlja poznati njujorški kompozitor i dirigent Ari Benjamin Myers.

Specijalna projekcija filma u sklopu Sarajevo Film Festivala bit će održana 29. jula u Narodnom pozorištu, a reprizna projekcija planirana je za 30. juli u Cinema Cityju.