Kultura
0

Spasović: Odnosi između BiH i Srbije nisu onako dobri kakvi bi morali da budu

FENA
Odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije nisu onako dobri kakvi bi morali da budu, izjavio je danas ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović. Spasović je istaknuo da je u godini koja je na izmaku došlo do izvjesnog zastoja i nove doze određenog nepovjerenja.

Prema njegovim riječima, neki događaji su malo opteretili odnose između dviju država. Spasović tu prije svega misli na različite interpretacije i tumačenja presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije, zatim slučaj Ilije Jurišića te neke "neodmjerene izjave pojedinih zvaničnika o povlačenju paralele između slučaja Kosova i BiH, odnosno Republike Srpske".

Ambasador Spasović ipak naglašava da sve to nije tako strašno niti nepopravljivo loše, tako da očekuje da će naredne godine doći do prevazilaženja tih nesporazuma i da će biti više državnih posjeta u oba smjera.

U nekim oblastima, kazao je on, ipak je došlo do proširenja saradnje, prije svega u ekonomskim odnosima.

"Svake godine raste vanjskotrgovinska razmjena između dviju zemalja i do 30-40 posto. Izvoz i uvoz rastu u oba smjera", istaknuo je ambasador Spasović.

On je, također, naglasio da je u 2007. godini došlo i do proširenja kulturne saradnje. Kao primjere je naveo izvanredan koncert Beogradske filharmonije u Sarajevu, zatim Srbija je s 11 filmova bila najzastupljenija na Sarajevo film festivalu, brojne pozorišne predstave iz Beograda su gostovale u Sarajevu, Jovan Kolundžija je održao izvanredan koncert...

"Što se tiče kulture i ekonomije tu sam već znatno zadovoljniji", rekao je Spasović.

On očekuje da će naredne godine odnosi između BiH i Srbije konačno dobiti uzlaznu liniju i da će dvije zemlje nastaviti da se približavaju Evropi, najprije potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a možda do kraja godine i da postanu kandidati za članstvo u Evropskoj uniji.

Na kraju razgovora, odgovarajući na pitanje koliko problem Kosova utječe na odnose između dviju zemalja, ambasador Spasović je rekao da je to izuzetno ozbiljan problem, koji prije svega opterećuje Srbiju, ali smatra da je to veliki izazov i za međunarodno pravo.

"Ukoliko bi došlo do jednostranog proglašavanja nezavisnosti, o čemu se u posljednje vrijeme često govori posebno u Sjedinjenim Državama to bi uzdrmalo same temelje međunarodnog prava i svjetsku organizaciju", kazao je ambasador Srbije u našoj zemlji, Grujica Spasović.