Kultura
0

Spahić u Torinu prezentirao projekt "Eko-oko"

FENA
Torino
Torino
Na poziv organizatora Filmskog festivala "Cinema Ambiente" predsjednik Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić boravio je u Torinu (Italija), gdje je u nedjelju završen X jubilarni "Cinema Ambiente" posvećen zaštiti životne sredine.

Spahić je prisustvovao sastanku direktora festivala posvećenih zaštiti životne sredina sa svih kontinenata, gdje je predstavio projekt filmskog festivala u Sarajevu "Eko-oko" koji će biti realiziran u sklopu "Sarajevske zime"..

"Eko-oko" obuhvatit će prikazivanje 60 filmova različitih žanrova iz domena zaštite i očuvanja životne sredine.

"Projekt je naišao na veoma pozitivan odjek i direktori festivala svijeta su ga svesrdno podržali. "Sarajevska zima" se obavezala da će stvoriti i poseban projekt o kultu vode. U tom smislu obavljeni su i razgovori s predstavnicima Svjetske asocijacije za vodu čije je sjedište u Montrealu o prezentaciji svih značajnih projekata koji se odnose na zaštitu voda", izjavio je za Agenciju FENA Spahić.

Prema najavama direktora Festivala Ibrahima Spahića, već na narednom filmskom festivalu u Istanbulu u predselekciji i selekciji bit će prisutna i bh. ostvarenja koja se bave ovom problematikom.

Direktori festivala iz cijelog svijeta su u toku sastanka potpisali zajedničku čestitku Al Goru, dobitniku Nobelove nagrade za mir.