Kultura
18

Spahić: Sarajevska zima je umjetnost dodira

FENA
Povodom proglašenja najboljih ostvarenja na Sarajevskoj zimi 2012. i dodjele Nagrade "Srebrena pahuljica", Tomislav Išek, predsjednik Žirija publike naglasio je da su svi umjetnici na Sarajevskoj zimi svojim kreacijama osvojili sarajevsku publiku.

Naglasio je da nagrađena djela potvrđuju jedinstveno bogatstvo kulturnih raznolikosti i vrhunskih umjetničkih dometa.

Sarajlije su prvi dan zime obilježile izvanrednim susretom sa astronomskim društvom Orion sa kojim su posmatrali Mjesec i Jupiter sa platoa Mejtaš i pod otvorenim nebom ispred kosmičke mape uživali u plesu učenika OŠ Siljvija Srahimir Kranjčević ,likovnim djelima nastalim na licu mjesta na temu "Umjetnost dodira", muzici, slikama i video instalacijama Seada Bjraktarevića.

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić zahvalio se građanima Sarajeva i umjetnicima i novinarima na izuzetnom doprinosu uspjehu održanog Festivala u gotovo nestvarnim okolnostima zbog elementarnih nepogoda.

"Pred nama je XXIX Festival Sarajevska zima 2013. pod motom "Umjetnost dodira" u gradu koji svojim zračenjem ostvaruje dodir umjetnosti. Program koji su izabrali selektori festivala je izuzetan i svojim kvalitetom garantuje da ćemo naredne godine imati praznik umjetnosti u Sarajevo", rekao je Ibrahim Spahić, direktor Festivala Sarajevo Sarajevska zima.