Kultura
0

Spahić: Prioritet je zaštita institucija kulture

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Predsjednik Evropskog kulturnog foruma i direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić u četvrtak je, na poziv zamjenice generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Jelice Minić, učestvovao na sastanku posvećenom razvoju kulturne saradnje u regiji, zaštiti kulturnih institucija i revitalizaciji njihove uloge u zaštiti kulturno-historijske i prirodne baštine u regiji.

Osim Spahića i Minić, učesnici su bili voditelj izgradnje ljudskih potencijala i jedinice za parlamentarnu saradnju RCC-a Mladen Dragišić, član operativne grupe za kulturu i društvo i voditelj Sekretarijata RCC-a Cetinje Borislav Surtić te članica opeartivne grupe za kulturu i društvo i menadžer projekta RCC-a Barbara Fogarasi, saopćeno je iz pres-službe Festivala "Sarajevska zima".

Dogovorena je saradnja u konkretnim aktivnostima na razvoju regionalnih projekata na zaštiti ovih institucija kao sastavnog dijela evropske kulturne baštine, koja je Pariškom konvencijom iz 1954. određena kao zajedničko dobro Evrope.

Minić je istakla da je ovo jedan od prioretita Vijeća za regionalnu saradnju u narednim godinama.

Spahić je kazao da su ova pitanja od suštinskog značaja za Evropsku agendu 2020 jer će to omogućiti učešće svih zemalja članica i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata i izvan Evropske unije, a posebno zbog alarmantne situacije u kulturnim institucijama na području zapadnog Balkana.