Kultura
1

SOS Dizajn Festival: Večeras nastavak "Pechakucha noći"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru SOS Dizajn Festivala sinoć je u Art kinu Kriterion otvorena izložba "PechaKucha noći vol.3". Posebno interesovanje je vladalo za prezentacije predavača prvog dijela "PechaKucha noći", koji su na zabavan i duhovit način prezentovali diplomske radove i projekte.

Drugi dio "PechaKucha noći" bit će nastavljen večeras, kada će radove putem jednostavnog formata 20x20 prezentirati Braća Burazeri, Mireldy, Zijah Gafić, Goran Lizdek, She:You, Miran Lazić, Ina Arnautalić / Hatidža Nuhić i A3.Format.

Uslijed nemogućnosti da iz New Yorka stigne na SOS festival, Mirko Ilić će sredinom mjeseca u Sarajevu prisustvovati predstavljanju knjige Dejana Kršića "Mirko Ilić: Fist to Face".

Prvu "PechaKucha noć" su obilježili Rusa Trajkova, Haris Jusović, Emina Huskić, Enisa Bravo, Bojan Kanlić, Tvrtko Bojić, Iman Gavrankapetanović i Ajna Zatrić, koji su u punoj sali Art kina Kriterion publici uspješno predočili svoje ideje.

U okviru SOS Dizajn Festivala tokom dana su održana zanimljiva predavanja Boštjana Botas Kende i Dejane Kabiljo.

Boštjan Botas Kenda je u okviru predavanja "Signalizacija-identitet grada" istaknuo potrebu grafičkih intervencija za vizuelni identitet grada, te obratio pažnju na značaj koji imaju dizajneri u uređenju odnosa u društvu.

Na predavanju Dejane Kabiljo učesnici su dobili uvid u njene naznačajnije radove iz sfere produkt dizajna, kao i događaje koji su uticali na njenu profesionalnu karijeru.

Kabiljo je istaknula da ima otpor prema industriji i da se bazira na proizvodnji jedinstvenih objekata, jer to je ono što istinski predstavlja luksuz, saopćeno je iz Press službe Festivala.