Od 2. do 4. oktobra
0

Šopovi dani na Plivi posvećeni Jozefini Dautbegović

FENA
Nikola Šop
Nikola Šop
U HKD Napredak Jajce počeli su s pripremama za ovogodišnju pjesničku manifestaciju "Šopovi dani na Plivi".

Šopovi dani prethodne dvije godine bili su posvećeni stvaralaštvu Ivana Kordića i Mile Stojića a kako FENA saznaje od Ljupka Lovrića iz HKD Jajce ova manifestacija ove godine posvećena je rano preminuloj književnici Jozefini Dautbegović-Krajinović.

Jozefina Dautbegović-Krajinović rođena je 24. februara 1948. u mjestu Šušnjari kod Dervente, a preminula je 27. novembra 2008. u Zagrebu.

Gimnaziju i pedagošku akademiju završila je u Slavonskom Brodu. Do početka rata u Bosni i Hercegovini živjela je i radila u Doboju. Bila je nastavnik jezika i povijesti u Osnovnoj školi i bibliotekar u Narodnoj biblioteci u Doboju. Od 1992. živjela je u Zagrebu.

Radila je u Zagrebu kao arhivist-dokumentarist u MDC-u te bila članica Hrvatskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca i Društva pisaca BiH. Bila je voditeljica kulturne tribine i urednica muzeološkog časopisa Informatica Museologica (MDC, Zagreb).

Ciklusi njenih pjesama objavljeni su na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, švedskom, slovenskom i makedonskom jeziku. Za književni rad je nekoliko puta nagrađivana.

Manifestacija "Šopovi dani na Plivi" tradicionalno se održava za prvi vikend u oktobru, pa bi se i ove godine mogla održati od 2. do 4. oktobra.

Ipak Lovrić je naveo mogućnost da se zbog izbora termin manifestacije možda malo i pomjeri.