Izložba Zijaha Gafića
0

Sophia Loren iz masovne grobnice

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Potresno svjedočanstvo nudi izložba fotografija Zijaha Gafića „U potrazi za izgubljenim identitetom“ otvorena u galeriji "Charlama Depot" u okviru "Modula memorije", pratećeg programa MESS-a.

Gafićeve fotografije prikazuju predmete pronađene u masovnim grobnicama koje su žrtve genocida imali uz sebe kada su ubijeni. Na fotografijama se mogu vidjeti dijelovi nakita, upaljači, naočale, četkice za zube, češljevi, baterijske lampe, amajlije, satovi, fotografija sa vjenčanja, ogledalce sa fotografijom Sophie Loren, i sve duge sitnice koje su ljudi u trenutku kada su mučki ubijeni i bačeni u masovne grobnice imali uz sebe.

"Ova izložba predstavlja bitan dokument, i Američka ambasada ju je sa zadovoljstvom podržala", kazao je ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Autor izložbe Zijah Gafić otvarajući izložbu na kojoj je predstavljena i istoimena monografija, nije mnogo govorio.

"Volio bih vam reći da uživate u izložbi, ali s obzirom na temu mogu samo reći: pogledajte fotografije i sjećajte se", kazao je Gafić. Prisutnima se obratio i umjetnik Jusuf Hadžifejzović koji je od prostora napuštenih poslovnih prostora Centra skenderija naoravio galerijski prostor i nazvao ga "Charlama Depot" i u kojem je postavljena izložba.

„Autor nam predstavlja stvari koje su žrtve genocida u Bosni nosile sa sobom prije nego su ubijeni. Ti jednostavni predmeti, izloženi u prostoru Chralama Depoa te u istoimenoj knjizi lede krv u žilama, kao svjedoci identiteta te nam postavljaju pitanje da li će ostati samo to ili dio naše kolektivne memorije i našeg opredjeljenja da budemo fanatični borci za mir?“, kazao je u najavi izložbe Nihad Kreševljaković, izvršni producent MESS-a.