Kultura
21

"Solo i duetski recital violine i klavira" umjetnika iz Turske u Bošnjačkom institutu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je održan koncert "Solo i duetski recital violine i klavira", u okviru festivala Sarajevska zima.

Koncert je izazvao veliku pažnju, a sarajevskoj publici večeras su se predstavili umjetnici iz Turske, pijanistica Hande Dalkilic i violinista i dirigent Hakan Sensoy. Dalkilic i Sensoy izveli su poznate turske kompozicije, kao i neka od vrhunskih djela Ludwiga van Beethovena i Johannesa Brahmsa.

Koncert je održan u okviru festivala Sarajevska zima, a partner koncerta bio je i Ured za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u BiH.

Direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić istakao je kako Festival već duži niz godina sarađuje s umjetnicima iz Turske.

"Na 30. godišnjicu Festivala imamo priliku slušati umjetnike koji dolaze iz Istanbula i Ankare, koji na ovaj način pod našim motom slave mir, umjetnost i slobodu. Veliko mi je zadovoljstvo da kažem da smo proteklih 30 godina s turskim umjetnicima i Turskom stvorili jedan most jednako vrijedan kao svi mostovi koji se grade među kulturama i civilizacijama. Uživaćemo u svjetskoj literaturi muzičkoj i savršenoj interpretaciji umjetnika koji su doživjeli slavu ne samo u Turskoj, već i Evropi i svijetu", poručio je Spahić.

Nakon koncerta, za posjetioce je u Bošnjačkom institutu upriličen i koktel.