Kultura
0

Solistički koncert čuvenog baritona Željka Lučića u Sarajevu

Piše: A. U.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jedan od današnjih najvećih opernih pjevača svijeta, bariton Željko Lučić, nastupit će 19. aprila u 20:00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo. Kao gosti koncerta nastupit će domaći umjetnici Aida Čorbadžić, Ivan Šarić i Amir Saračević, uz pratnju hora Opere Narodnog pozorišta i Sarajevske filharmonije. Dirigent će biti Ivo Lipanović.

Organizator koncerta je Fondacija za muzičke umjetnosti, koja je u oktobru prošle godine organizovala koncert čuvene američke umjetnice Denyce Graves. Koncert će se održati u okviru projekta DoReMiVi.

"Do organizacije koncerta došlo je nakon uspješnog nastupa Denyce Graves, tada sam nazvao Lučića koji mi je rekao da se čujemo 25. decembra u 12:00 sati. Nazvao sam ga i dogovorili smo koncert za 20 minuta“, izjavio je za Klix.ba Ninoslav Verber, predsjednik Fondacije za muzičke umjetnosti.

Željko Lučić rođen je 1968. godine u Zrenjaninu, a međunarodnu karijeru počeo je 1993., pjevajući u Operi u Novom Sadu. Od 1998. je pjevao u Frankfurtskoj operi, a gostovao je i širom Evrope. U njujorškoj Metropolitan Operi debitirao je 2006., a vratio se u sezoni 2010/11. Posljednjih godina Lučić, osim u Metropolitanu, nastupa i u najznačajnijim opernim kućama, poput londonske Kraljevske opere ili milanske Scale. Ovu sezonu je u Metropolitanu obilježio glavnom ulogom u "Rigolettu", o čemu su pisali i New York Times, Wall Street Journal i Financial Times. Iza sebe ima 23 glavne uloge u Verdijevim operama te je postao sinonim za njegove opere.

Na repertoaru njegovog prvog sarajevskog koncerta naći će se neke od najpoznatijih Verdijevih arija, čija će 200. godišnjica rođenja biti obilježena ove godine. Lučić je na konferenciji za medije, upriličenoj u Bijelom salonu Narodnog pozorišta, uz klavirsku pratnju Aide Mušanović otpjevao i jednu ariju iz Verdijeve "Traviate", a osvrnuo se i na svoj rad u Metropolitanu.

"Godine 2006. sam prvi put pjevao u Metropolitanu. Pjevao sam 'Giocondu', koja je zatvorila stari i otvorila novi Metropolitan", rekao je Lučić na konferenciji za medije.

"Nema razlike između američke i evropske opere. U svim velikim opernim kućama profesionalizam je na visokom nivou. Primjera radi, u Metropolitanu se godišnje istovremeno radi na 10-15 produkcija", rekao je Lučić za Klix.ba.

Ovom prilikom, Narodnom pozorištu je uručen i klavir za korepetitore, čiju jednu šestinu su otplatili humanitarni broj i prodavnica muzičkih instrumenata Magaza, a ostatak je donirala Fondacija za muzičke umjetnosti.

"Više od 30 godina u ovu zgradu nije ušao čak ni polovan pianino", izjavio je Dario Vučić, direktor Narodnog pozorišta, i najavio da će se na ovom klaviru svirati na prvoj u serijalu od šest matineja, a na kojoj će nastupiti Ivica Šarić i Amila Bakšić uz klavirsku pratnju Aide Mušanović. Serijal matineja zvat će se "Glas, klavir i čokolada“, a prva će se održati 20. aprila.