Kultura
0

"Solidarnost": U Sarajevu se odaje počast pokretu koji je srušio komunizam

Piše: A. U.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ambasada Republike Poljske u Sarajevu organizovala je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti izložbu plakata iz vremena radničkog pokreta "Solidarnost".

"Solidarnost" je jedan od najvažnijih društvenih i radničkih pokreta u evropskoj historiji, te jedan od simbola savremene Poljske. Izložba je organizovana povodom godišnjice uvođenja tzv. Vanrednog stanja, 13. decembra 1981. godine. Prikazano je 30 originalnih plakata iz ovog perioda.

Plakati "Solidarnosti", obilježeni sada već popularnim grafičkim rješenjem, fontom Solidaryca, predstavljaju ne samo historijsko svjedočanstvo nego i kulturno-umjetničku vrijednost.

“Ovo je izložba originalnih plakata iz vremena radničkog pokreta ‘Solidarnost’, koji je započeo rušenje komunizma Poljskoj, a zatim i cijeloj centralnoj i istočnoj Evropi. Ovi plakati su vezani za najvažnije datume pokreta i idu hronološki, od prvog dešavanja Gdanjsku 1970. godine, pa kroz štrajkove i osnivanje ‘Solidarnosti’, pa do prvih slobodnih izbora 1990 godine”, objasnila je za naš portal Krystyna Efendić-Zukowska u ime organizatora izložbe.

Ambasador Republike Poljske Andrzej Krawczyk otvorio je izložbu i osvrnuo se na sam pokret “Solidarnost” i pojedina djela izložbe.

"Solidarnost", punim imenom Nezavisni samoupravni sindikat "Solidarnost" (Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność), poljski je sindikat osnovan je u Gdanjsku, u septembru 1980. godine, a na njegovom čelu bio je nobelovac Lech Walesa, električar iz brodogradilišta.

Bio je to prvi nekomunistički sindikat, van kontrole partije i vlasti, u državama Varšavskog pakta. Nastao je kao široki antibirokratski i antikomunistički društveni pokret otpora diktaturi. U jesen 1981. godine, "Solidarnost" je brojala blizu 10 miliona članova.

Komunistička vlada tadašnje Narodne republike Poljske pokušavala je uništiti sindikat tokom Vanrednog stanja u zimu 1981. i tokom represije narednih godina, ali je na kraju morala pristati da pregovara sa sindikatom. Poljski "Okrugli stol", održan 1989., između vlade i opozicije predvođene "Solidarnošću", doveo je do prvih slobodnih parlamentarnih izbora 1989. godine. Na predsjedničkim izborima 1990. za prvog nekomunističkog predsjednika Poljske izabran je upravo vođa "Solidarnosti" Lech Walesa.