Kultura
0

"Soft power" u funkciji izgradnje imidža Sarajeva i BiH

Sarajevo-x.com
Nakon predavanja novozelandske PR konsultantice Jillian de Beer u Sarajevu 7. maja ove godine, u kinu Meeting Point, od 15 do 18 sati bit će upriličena i debata o temi "Kultura i razvoj: 'Soft power' u funkciji izgradnje imidža Sarajeva i Bosne i Hercegovine".

Mnogi teoretičari se slažu da je tzv. soft power države njen značajan razvojni resurs. Bogatstvo historije i kulture, fantastična dostignuća bh. umjetnika predstavljaju soft power Bosne i Hercegovine koja je, posmatrajući iskustva drugih zemalja, veoma iskoristiva u procesu dostizanja razvojnih ciljeva.

Debata će otvoriti pitanja o ulozi kulture i umjetnosti u međunarodnoj promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te afirmirati kreativni i inovativni pristup izgradnji strategija turističkog razvoja gradova u našoj zemlji, kroz prezentaciju zanimljivih studija slučaja.

Učesnici debate su: Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Sabit Subašić, šef Odsjeka za analizu i planiranje Ministarstva vanjskih poslova BiH, Mr. sc. Edin Smajić, predavač na Internacionalnom univerzitetu "Philip Noel-Baker", Bojan Bajić, NVO "Luna", Rudo i Jillian de Beer, međunarodna stručnjakinja za izgradnju strateškog imidža gradova i država.

Moderator debate je Tim Clancy iz organizacije "Green Visions".

Ova debata je posljednja u nizu tri debate kojima "Akcija Sarajevo" u sklopu projekta "KulturtregerXXL", a nakon općih izbora u BiH i paralelno sa formiranjem novih ministarstava za kulturu, želi podstaći javnu raspravu o sistemskom promišljanju pozicije kulture u BiH.