Kultura
7

Snimljen film po 'Dnevniku bosanskog vojnika' Saudina Bećirevića

FENA
Film 'Paradajz' njemačke rediteljice bosanskog porijekla Sabine Sidro, bit će uskoro predstavljen u Sarajevskom ratnom teatru.

Ovaj kratki dokumentarno-igrani film baziran je na zapisima iz ratnih dnevnika Saudina Bećirevića koji su poslije bili objavljeni u knjigama 'Bore oko očiju' i 'Na putu u nepoznato'.

Bećirević je svoje zapise prvo objavljivao na blogu koji je bio najčitaniji bh. blog, a poslije su obje knjige zabilježile veliki tržišni uspjeh u BiH.

Uloge u filmu tumače Adem Smailhodžić, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Aida Terzimehić, Mirsad Tuka i drugi. Narator je Izudin Bajrović. Film je rađen u koprodukciji njemačke producentske kuće San Produktion i Udruženja Urban iz Sarajeva.

Premijera filma najavljena je za 15. septembar u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru, saopćeno je iz Udruženja Urban iz Sarajeva.

Inače, Udruženje Urban prethodnih mjeseci bilo je izvršna koprodukcija u projektu snimanja dokumentarno-igranog filma 'Paradajz' koji se bazira na 'Dnevniku bosanskog vojnika' Saudina Bećirevića.