Kultura
0

Snimaju se četiri CineLink projekta

Sarajevo-x.com | SFF
Snimanje čak tri filmska projekta sa prošlogodišnjeg CineLinka, te jednog iz selekcije CineLinka 2004. godine, počelo je prošlog mjeseca, javljeno je iz press službe SFF-a.

Prvi projekat je hrvatsko-njemačka koprodukcija, a riječ je o filmu "Armin" hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića. U ovoj drami o ocu i sinu, čija radnja se dešava u BiH i Hrvatskoj, naslovne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović i dječak Armin Omerović.

Snimanje svog novog dugometražnog igranog filma pod nazivom "Jemin, ili teško je biti fin" počeo je bosanskohercegovački reditelj Srđan Vuletić, dobitnik nagrade CineLink 2005. godine. Riječ je o koprodukciji BiH, Njemačke, Hrvatske, Srbije i UK, koja se očekuje do kraja ove godine.

Prošle sedmice slovenački reditelj Metod Pevec počeo je snimati film "Estrelita" u kojem uloge tumače bh. glumci Senad Bašić i Mediha Musliović. Slovenački Emotion Film ovo ostvarenje radi u koprodukciji sa Mediopolic Filmom (Lajpcig – Berlin), a jedan od osnivača Emotion Filma, Damjan Kozole, također je započeo snimanje filma Tamna strana zemlje, koji je bio jedan od dva nagrađena projekta CineLinka 2004. godine.

Ostale koprodukcije za koje tek treba pasti prva klapa su dječiji film "Tea", rediteljke Hanne A.W. Slak, dobitnice jedne od CineLink nagrada 2004. godine, čiji je početak snimanja zakazan za juni i "Ja sam iz Titovog Velesa Teone Mitevske", koji će se snimati ovog ljeta u Makedoniji, domovini rediteljke Mitevske.

Među 18 reditelja čiji su projekti izabrani od strane Cannes Film Festivala da učestvuju u programu Atelier du Festival je i Goran Rušinović sa "Buick Riverom", projektom koji je 2005. godine dobio jednu od CineLink nagrada i kao takav predložen Cannes Film Festivalu.

CineLink je u prošlosti pomogao razvoju i finansiranju projekata "Love Sick" Tudora Giurgiua, koji je svjetsku premijeru imao u okviru programa Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, te "Sasvim lično" reditelja Nedžada Begovića koji je premijerno prikazan prošle godine na Tribeca Film Festivalu.