Knjižare
0

"Snijeg" najprodavanija knjiga u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Roman "Snijeg" turskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za literaturu Orhana Pamuka najprodavanija je knjiga u Sarajevu, prema evidenciji knjižare "Buybook".

Najpopularniji roman u našoj zemlji zapravo je priča o turskom pjesniku koji se nakon dugogodišnjeg političkog prognanstva vraća u svoju zemlju i odlazi u snijegom prekriveni gradić Kars, gdje upoznaje njegove nesretne i siromašne stanovnike.

Ostale najpopularnije knjige su "Lovac za zmajeve", priča o prijateljstvu i društvenim razlikama u Afganistanu sedamdesetih godina prošlog vijeka, koju je napisao Haled Hoseini, te romana Chicago nekadašnjeg zubara, sadašnjeg pisca Ala Al Asvanija, koji piše o egipatskim studentima na Univerzitetu u Ilinoisu.

Što se tiče djela koja nisu publicistička, najprodavanije su bile knjige "Gospođa tužiteljica" bivše glavne tužiteljice u Hagu Carle del Ponte i "Mir i kazna" bivše glasnogovornice Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Florence Hartman.

Najtraženiji domaći autori su Goran Samardžić, Miljenko Jergović i Faruk Šehić. Prema riječima Damira Uzunovića, suvlasnika knjižare Buybook, čitatelji željno očekuju izdavanje nove Pamukove knjige "Muzej nevinosti", zatim knjige priča Aleksandra Hemona i novog romana Saše Stanišića.

U knjižari "Šahinpašić" najprodavanije knjige su "Sarajevski Marlboro" i "Freelancer" Miljenka Jergovića, "Miris kiše na Balkanu" Gordane Kuić, te "Smrt je došla prekasno" Nure Bazdulj-Hubijar.

Od stranih autora, najviše su se čitali "Tajna rijeka" Kate Grenville, "Snijeg" Orhana Pamuka i "Harry Potter" britanska spisateljice J.K. Rowling.

Knjige koje će biti najtraženije u ovog godini u knjižari "Šahinpašić" su "Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta" Haruki Murakamija i "Sarajevski čelist" Stevena Hallowayja.