Kultura
6

Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva u Zenici

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Bosansko narodno pozorište i Dječija omladinska i lutkarska scena četvrti put po redu su organizovali Smotru predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva Zenica 2012.

Smotra je okupila veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, te djecu predškolskog uzrasta iz Zenice, Kaknja, Zavidovića, Visokog, Tešnja, Jelaha i Breze. Kako kažu organizatori ove smotre, cilj joj je njegovanje i promocija dramskog stvaralaštva u obrazovnim ustanovama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Najmlađi učesnici iz predškolske ustanove - obdanište "Mala kreativna škola" - Zenica, nastupili su sa predstavom "Sanjajmo o ljubavi", a mališani iz JU "Mladost" Kakanj predstavili su se sa dramskom predstavom "Palčica".

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje iz Zenice nastupila je sa recitalom "Četiri godišnja doba" u režiji Dalide Hajder, a posljednji su nastupili mališani iz vrtića "Bambi" sa predstavom "Voćnjak".

Učenici Osnove škole "Meša Selimović" iz Zenice prisutnima su odigrali dramsku predstavu, autorice Ksenije Stojanović, pod nazivom "Mala princeza", dok je Prva osnovna škola iz Zavidovića sve prisutne posebno oduševila sa dramskom predstavom "Princeza: Nekad i sad". Osnovna škola "Huso Hodžić" iz Tešnja u svoju predstavu, "Snježana i sedam patuljaka", uključila je i djecu sa posebnim potrebama, koji su uz pomoć svojih kolega uspjeli da uspješno završe svoje odlomke.

Kako je u Zenici jedan od najvećih problema ekologija to je bila i tema dramske predstave Osnovne škole Edhem Mulabdić, a prvačići Osnovne škole Mak Dizdar iz Zenice zadnji su nastupili sa lutkarskom predstavom "Na livadi".

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene, Miroljub Mijatović, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim nastupom mališana i osnovaca, te dodao, kako je funkcija svega da se na jednom mjestu okupe svi koji rade sa mladima i da svi zajedno razgovaraju o dramskoj pedagogiji.

U grupi srednjoškolaca nastupili su učenici Gimnazije "Muhsin Rizvić" iz Kaknja sa predstavom "Pohvala ludosti", Medresa "Osman ef. Redžović" Visoko sa dramskom predstaviom "Prognanici" i srednjoškolci KŠC "Sveti Pavao" iz Zenice sa predstavom "Moj život - budućnost".