Kultura
116

Smijeh do suza na premijeri predstave "Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac"

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iz pera Indire Kučuk-Sorguč stigla je nova urnebesna predstava. Riječ je o komadu "Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac" koji je večeras premijerno izveden u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Kučuk-Sorguč je sa predstavom "Ja, mahaluša" doživjela nezapamćen uspjeh i zabilježila rekorde gledanosti, a ako je suditi prema večerašnjim reakcijama publike, predstava "Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac" dostojan je nasljednik "Mahaluše".

Publika se odlično zabavila i nasmijala do suza zahvaljujući atraktivnoj i aktuelnoj tematici, te mnoštvu dobrog humora i muzike.

Glavni junak dolazi iz Mahale – sredine koja njeguje kodeks tradicije, a u sudaru s modernom Evropom on se gubi i njegova muškost se preobražava, mijenja i razvija u neslućenom pravcu. Njegova pobuna je smiješna, a metodi uspostavljanja sebe su karikaturalni. On liči na dvorsku ludu koja na putu uspostavljanja sebe kao Mahalca i Evropljanina govori istinu, ali ona čak ne dopire ni do njegovih ušiju.

U glavnoj ulozi Mahalca je komičar Nerman Mahmutović, dok njegovu ženu Evropljanku, odnosno pokondirenu Bosanku, glumi Negra Čičić,