Kultura
0

Slovensko kulturno društvo "Cankar" obilježilo 70. rođendan

Sarajevo-X
Otvaranjem Dokumentacione izložbe o postojanju i radu Slovenskog kulturnog društva "Cankar" iz Sarajeva, 8. aprila je obilježena 70. obljetnica od prvog osnivanja ovog društva u Sarajevu.

Na otvaranju su o historiji i značaju društva govorili Ljiljana Testen, predsjednica SKD Cankar, Gregor Preskar, kulturni ataše Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini; rođendan ovom društvu je čestitao i Ljubiša Marković, načelnik Općine Centar, a Dr.Savo Vlaški, zamjenik Gradonačelnika je otvorio ovu manifestaciju.

Izložba obuhvata dokumentacionu građu o tri perioda u postojanju ovog Društva: od 1934 do 1941.godine, kada je nosilo ime Delavsko kulturno društvo CANKAR, zatim od 1945, kada je bilo obnovljeno kao Slovensko kulturno društvo CANKAR, ali bilo ugašeno 1951. godine kao i sva druga nacionalna društva u to vrijeme, te ovaj aktuelni period od druge obnove – od 1993.godine do danas.

Historija ovog društva pokazuje ujedno i historiju Sarajeva, s kojim ono zajednički živi i u kojem aktivno djeluje.

SKD Cankar nije bilo niti prvo niti jedino slovensko udruženje u Sarajevu toga vremena (još u 19.stoljeću postojalo je «Slovensko omizje» a 1910.godine ustanovljen je i «Slovenski klub»); ipak, ovo udruženje je jedino među svojim savremenicima koje je opstalo do danas. Iako u Bosni i Hercegovini danas postoji više udruženja sa slovenskim predznakom, Slovensko kulturno društvo Cankar je jedino kulturno društvo u BiH, a i jedno od rijetkih u slovenskom iseljenstvu uopće, koje organizira brojne javne manifestacije u suradnji sa lokalnim kulturnim institucijama. Od posljednje obnove, 1993. godine do danas, SKD Cankar je organiziralo preko 250 različitih kulturnih manifestacija – koncerata, dramskih predstava i sadržaja za djecu, tribuna, izložbi, sportskih takmičenja, literarnih večeri, različitih susreta.

Povodom ove značajne obljetnice, priređeno je još jedno zanimljivo predavanje. Gospodja Alenka Auersperger, koja je baš u Sarajevu počela svoju novinarsku karijeru, govorila je o životu Ivana Cankara u Sarajevu 1909. godine, kada je i nastalo njegovo djelo »Hlapci«.

Dokumentaciona izložba će biti postavljena do 13. aprila 2004. godine u Galeriji MAK.