Kultura
0

Slovenci gostuju u SARTR-u

Sarajevo-x.com
U sarajevskom teatru SARTR 8. maja u 20 sati gostovat će plesna trupa EnKnapGroup iz Ljubljane sa predstavama "Cut Out" i "Sky". Gostovanje je realizirano u suradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS.

Poznata slovenačka trupa EnKnap predstavit će se sa predstavama "Cut Out" i "Sky". Radi se o dvije predstave koje se igraju jedna za drugom. Predstavu "Cut Out" režirao je Bojan Jablanovec i grupa Via Negativa u njoj istražujući svođenje pozorišnih odnosa na relaciju izvodžača i posmatrača u datom vremenu i prostoru. Komad SKY, Simona Sandronija je nastavak performansa “Između” i predstavlja dopunu performansa “Zemlja” koreografa Lenke Flori, a prikazuje prostrano i bezgranično nebo na kome ljudi traže jedni druge kako bi izbjegli usamljenost. Pronalazeći se počinju da sumnjaju, da zavode jedni druge, da dominiraju jedni nad drugima, postaju neodređeni, otimaju se za pažnju, zavide drugima i bore se za sebe.

Gledaju s neba na dole, ka Zemlji i razmišljaju o izgubljenoj sreči. Plesna trupa EnKnapGroup iz Ljubljane, čiji je umjetnićki direktor Iztok Kovač, je osnovana 1993. godine i spada među najrelevantnije i najproduktivnije plesne skupine u ovom djelu Europe.

Cijena ulaznice je 10 KM.