Kultura
17

Slikarska porodica Kusmuk: Srce u Sarajevu, a rad u Beogradu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U porodici Kusmuk generacijama se njeguje likovna umjetnost. Otac Zoran i sin Marko su likovni umjetnici, a i mali Saša mada ima tek tri godine već slika.

Marko Kusmuk završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao na Accademia di Belle Arti u Rimu, a doktorske umjetničke studije završio na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Rođen je u Sarajevu, a živi na relaciji Sarajevo - Beograd i u oba grada ima atelje.

"U ateljeu u Beogradu imam bolje uvjete jer slike velikog formata koje radim zahtijevaju veliki prostor da bi se mogle sagledati na pravi način, ali namjerno sebi ostavim prostora i vremena i dođem u Sarajevo", kazao je.

Za Sarajevo je vezan emocijama, mnogo toga ga veže za ovaj grad. Za Fenu je najavio sudjelovanje na decembarskoj izložbi u Collegium Artisticumu, a sarajevskoj publici predstavit će se ciklusom "Raskorak" od tri slike.

"Za 2017. godinu planirana je moja samostalna izložba u Sarajevo", naglasio je.

Marko Kusmuk kaže da je njegov otac Zoran bio učenik Mersada Berbera zbog čega je na njegovim slikama i vidljiv utjecaj tog umjetnika, a i nakon završetka studija nastavio je da prati Berberov trag. Ciklusom slika "Sjećanja na profesora", Zoran Kusmuk obilježio je period koji asocira na sve lijepo što se dešavalo u BiH, godine likovne umjetnosti.

Za sina Sašu kaže da je možda rano govoriti o tome da li ima afinitet prema slikanju ali je zaokupljen time i mnogo vremena provodi ispred platna i igra se bojama. Okružen slikama oca i djeda Saša je počeo da stvara već sa godinu dana.

U okviru Drugog regionalnog kongresa o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji Ian Donald škola na Jahorini je od 28. do 30. oktobra postavljena izložba slika "3+33+63", a kroz 20 djela prezentirana je tradicija afiniteta porodice Kusmuk prema likovnoj umjetnosti. U okviru te izložbe Zoran Kusmuk predstavio se ciklusom slika "Sjećanje na profesora", Marko djelima iz ciklusa "Lica i naličja" što je njegova doktorska disertacija, a mali Saša napravio je nekoliko akvarela.

Za svoj ciklus od tri slike velikih dimenzija Marko Kusmuk kaže da predstavljaju rekonstrukciju figure, na njima se vide definirani dijelovi tijela koji su u nelogičnom pokretu, deformisani.

Izložba je postavljena u saradnji sa direktorom Poliklinike Sunce Agram i Ian Donald škole za BiH prim. dr. Taibom Delićem, a otvorio je stručnjak svjetskog glasa u oblasti ultrazvučne dijagnostike i opstetrike prof.dr. Asim Kurjak, koji je i veliki ljubitelj umjetnosti i kolekcionar umjetničkih djela. Iako strukovni kongresi možda nisu uobičajena prilika za postavljanje izložbe slika, prof. Kurjak na otvoranju je to obrazložio riječima da „medicina liječi tijelo, a umjetnost dušu“.

Akademski slikar Marko Kusmuk dobitnik je mnogo međunarodnih priznanja za svoje radove, izlažući od Rima do Šangaja. Sudjelovao je na oko sto grupnih, te imao 12 samostalnih izložbi.