Kultura
7

Slikar Ivica Vlašić izložbom obilježio 30. godina rada

FENA
Dvodnevni program obilježavanja 1114. rođendana grada Livna u četvrtak navečer završio je otvorenjem izložbe slika livanjskog akademskog slikara Ivice Vlašića u prepunoj galeriji Župne crkve Svih svetih.

Ovom 36. samostalnom izložbom livanjski slikar i galerist obilježio je 30. godina svog rada i stvaralaštva i ona, zapravo, predstavlja presjek 50-tak autorovih djela u protekla tri desetljeća.

Ivica Vlašić iza sebe ima i preko stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i za svoj stvaralački rad primio je brojne nagrade i priznanja. Ovaj umjetnik uvršten je u zagrebačku Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda «Miroslav Krleža» te u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju sa svoje dvije grafike.

O Vlašićevom slikarstvu i stvaralaštvu govorio je likovni kritičar Tonći Šitin, profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Budući da je Vlašićevo slikarstvo najviše nadahnut motivima divljih konja koji su i najzanimljiviji u njegovom opusu, tijekom večeri prikazan je kratki dokumentarni film HTV-a, urednika Dominika Zena, nedavno snimljenog podno planine Cincar koji govori o zaštiti divljih konja i njihovoj vezi s livanjskim slikarom.

Izložbu je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, a svečanom otvorenju izložbe pored velikog broja posjetitelja nazočili su i predstavnici općinske, županijske i crkvene vlasti.