Otvorena izložba "Vrata i prozori"
0

Slika Sarajeva kakvo ono stvarno jeste

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"Vrata i prozori" naziv je izložbe mladog fotografa Dražena Grujića koja je otvorena večeras u prostorima Srpskog prosvjetnog kulturnog društvu "Prosvjeta", u okviru programa obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Autor se ovdašnjoj publici predstavio s 15 kolor fotografija velikog formata, s fokusom na vrata i prozore različitih građevina u gradu, osvjetljavajući njihovu ljepotu i mističnost.

Tu su, između ostalih, objekti Kuršumli medrese, Katedrale, Begove džamije, Stare pravoslavne crkve, Muzeja Jevreja, te mnogi dućani s Baščaršije, ali i detalji modernih zgrada.

Grujić ističe za Fenu da je cilj izložbe bio izbjeći klasični stereotipni pristup fotografiji kojim se predstavlja grad na uljepšani način.

"Želio sam pokazati stvarnu sliku grada onakav kakav on stvarno jeste. Želio sam da se u tim starim i ruiniranim objektima nađe ljepota i sklad koji u njjima definitvno postoji, samo se pogrešnim gledanjem možda ne vidi", kazao je on.

Grujić navodi i da je fotografijama starih i novih objekata želio pokazati raznoliku sliku grada i spoj starog i novog, predstavljajući vrata i prozore u različitim oblicima.

Izložba će biti otvorena do 22. aprila