Kultura
1

Skupocjene ručno izrađene japanske lutke izložene u Zenici

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice večeras je održan kulturni program Noć japanske kulture, u okviru kojeg je predstavljena postavka "Hina-sama".

"Hina-sama" predstavlja tradicionalne japanske lutke, ručne izrade i velike novčane vrijednosti. Prema japanskoj tradiciji, ove lutke se izlažu na Hinamatsuri, Danu djevojčica, koji se obilježava 3. marta.

Domaćin večerašnje izložbe bila je nova šefica Odjela za kulturu i glasnogovornica Amabasade Japana u BiH Kakuko Kotaka, koja je kazala kako je ovo odličan način zbližavanja Japana i Bosne i Hercegovine.

"Velikom broju ljudi u Bosni i Hercegovini poznata je određena slika Japana, slika koja se svodi na gejše, samuraje i, naravno, karate. Za nas je bilo veoma važno da građani upoznaju stvarnu sliku Japana i da se na taj način osjete bliže nama. Vjerujemo da je to jedini način da se izgradi pravo prijateljstvo", izjavila je Kotaka.

U okviru Noći japanske kulture u Zenici predstavljeno je i 12 malih setova lutaka, gdje svaki set predstavlja određeni mjesec u godini. Nakon uvodnog dijela, profesor Smajil Durmišević, koji je osvojio 2. mjesto na "Mainichi" haiku takmičenju u Japanu, pročitao je dijelove svoje poezije, a kasnije je uslijedila i projekcija filma "Fall Guy".