Kultura
0

"Skupljači perja" u Banjoj Luci: Svi mi živimo "kao Cigani sa maturom"

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Predstava "Skupljači perja" u izvedbi Pozorišta timočke krajine Zoran Radmilović, bit će izvedena u nedjelju 21. februara u Narodnom pozorištu RS.

Ovaj pozorišni komad rađen je po motivima istoimenog filma Aleksandra Saše Petrovića, a u režiji je Darka Štetina.

"Predstavi smo prišli sa jednim novim konceptom u odnosu na film, sa malo više muzike i igre, ali i komičnog. Tragični momenti, koji se tu dešavaju, vezani su za kratke, šokantne ali brze situacije i scene. Ovo drugo je stalna borba za prevazilaženje takvih momenata u životu, koje nažalost ne možemo da izbjegnemo", rekao je za Klix.ba režiser predstave Darko Štetin.

U filmu po kojoj je rađen komad nije bilo mnogo dijaloga i teksta, te su glumci bili primorani da sami domišljaju i više učestvuju u kreiranju ovoga projekta, što je rad učinio zanimljivijim.

"Mislim da Skupljači perja nisu samo romski film i da se ne odnosi samo na romsko pitanje. Svi mi pomalo živimo 'kao Cigani sa maturom' i dijelimo tu sudbinu'', kaže Štetin.

On dodaje da smo na ovim prostorima preživjeli i migracije i izbjeglice, te da nas sada, kada nadolazi novi talas migranata sa Bliskog istoka, tematika predstave mnogo više dotiče.

"Nekada kada je film rađen to je bilo više pitanje margine, a danas smo svi na neki način ta margina. Ili barem većina naroda, tako da je to osnovni motiv zašto uopšte radim ovaj tekst i ovu predstavu. S tim što margina može da ima i svoje kvalitete, a ne samo probleme!", rekao Darko Štetin.