Ramazanski festival
10

Škrijelj: Sve više kupaca knjige

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Iz sajma u sajam sve je više zainteresiranih posjetilaca i kupaca knjige, kaže Esad Škrijelj na štandu fondacije Mulla Sadra na prvom ramazanskom festivalu knjige koji je u toku u Sarajevu na centralnom gradskom trgu.

Predstavljajući izdanja "Učenje o duši - u djelu Inb Sine" Akbara Aydija i "Islam i Poslanik u očima drugih" Ahmeda Hamida, Škrijelj kaže da se divi organizatorima ovog festivala jer je ramazan vrijeme za dobra djela, a jedno od najboljih je - učiti, iščitavati.

Ističe i sajamsku akciju "Kupi knjigu, jednu sebi, jednu Zvorniku", čiji je cilj sakupljanje knjižnog fonda za biblioteku u tom gradu.

Dječiji pisac Fahrudin Kučuk, na štandu izdavačke kuće "Zalihica", također tvrdi da je interes posjetilaca i kupaca knjige sve jači, naglašavajući također potrebu obilježavanja ramazana knjigom.

Na štandu "Zalihice" su osim matičnih izdanja i naslovi iz regiona. Sajam će potrajati do kraja ramazana i mogao bi imati i ekonomsku isplativost, njegov je zaključak. Prvi ramazanski festival knjige počeo je 9. augusta na platou ispred BBI Centra.

Osim prodajnog, ima multidimenzionalni kulturološki karakter, prvenstveno vezan za bosanskohercegovačku ramazansku i bajramsku tradiciju, aktuelnu i danas. Organizator je izdavačka kuća „Connectum“ čiji je cilj da se Festival održava svake godine u zadnjih deset dana ramazana.