Kultura
0

Skoplje: Abdulahu Sidranu uručena nagrada Društva makedonskih pisaca

Anadolija
Bosanskohercegovačkom pjesniku, prozaisti i filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu danas je u Skoplju uručena nagrada "Književno žezlo“ u okviru 18. Međunarodne poetske manifestacije "Praznik na lipite“, koju svake godine organizira Društvo makedonskih pisaca pod pokroviteljstvom Grada Skoplja.

Osim Sidrana, kojem je ovom prilikom dodijeljena i titula "počasnog skopskog pjesnika", ista nagrada uručena je i makedonskom pjesniku Branku Cvetkoskom.

Sidran, koji je dobitnik brojnih književnih priznanja u BiH i svijetu, autor je, između ostalog, i zbirki poezije "Sarajevska zbirka“ i "Bolest od duše“. Poznat je i kao uspješan filmski scenarista, a među najpoznatijim scenarijima su mu oni za filmove "Sjećaš li se Dolly Bel“, "Otac na službenom putu“ i "Kuduz".

Primajući nagradu, zahvalio je Makedoniji koja je prepoznala njegovu poeziju.

Kada je riječ o njegovom daljem angažmanu na filmu, Sidran je kazao kako se filmski scenarij ne piše da stoji u ladici, nego da se, ukoliko se pojavi ozbiljan producent, realizira.

"Nakon rata nije mi se pojavio nijedan, tako da u ladici imam tri završena scenarija, a nemam više volje da punim ladicu sa novim scenarijima. I godine su tu, tako da čovjek više nema snage za krupne poslove, a poezija se piše sama, oblikuje u našim glavama i ja sam tu kao neki medij, koji je samo ulovi i prenese na papir“, kazao je Sidran, koji veći svog vremena danas provodi u bosanskom gradu Tešnju, jer kaže da mu je u Sarajevu "pregolema gužva".