Deveta godišnjica smrti legende
945

VIDEO / Sjećanje na Zaima Muzaferiju, epizodistu koji je znao zasjeniti glavne likove

Klix.ba
Zaim Muzaferija
Zaim Muzaferija
Najbolja gluma je kad ništa ne glumiš, rekao je jednom prilikom doajen bh. glumišta Zaim Muzaferija. Ove godine na današnji dan obilježava se devet godina otkako ovaj glumac i profesor više nije sa nama.

Zaim Muzaferija je rođen u Visokom 1923., a umro je 2003. godine.

Svoj glumački rad počeo je još kao šaptač u gimnaziji. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao pozorišne komade u Amaterskom pozorištu u Visokom.

Prvu profesionalnu ulogu imao je u filmu Veljka Bulajića "Uzavreli grad" 1961. godine, za koju je dobio specijalnu nagradu filmskog festivala u Puli.

U 60 godina dugoj karijeri glumio je u stotinu filmova, a jedini koje bi uvijek rado pogledao bili su "Žena s krajolikom" Ivice Matića i "Ovo malo duše" Ademira Kenovića.

Jedan od najupečatljivijih monologa iz "Ovo malo duše" je onaj kada govori kako je Bog mislio čovjeku dati da živi hiljadu godina, ali ga je žena navratila da diraju zabranjene jabuke.

U svojoj karijeri je imao najviše epizodnih uloga, ali su one često bivale zapamćenije nego one glavne. Ostao je poznat po likovima blage naravi, a posljednju ulogu u filmu imao je u "Savršenom krugu".

U svom posljednjem intervjuu rekao je: "Moj krug se zatvara". Umro je u svom domu u Visokom. U tom gradu svake godine je održavana manifestacija "Dani Zaima Muzaferije".