Kultura
241

Sjećanje na Zaima Muzaferiju, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag domaćem glumištu

Klix.ba
Zaim Muzaferija
Zaim Muzaferija
"Moj krug se zatvara", izjavio je Zaim Muzaferija u svom posljednjem intervjuu, a njegov krug se zatvorio prije 11 godina kada je napustio glumačku scenu i sve one koji su ga voljeli i poštovali njegov rad. Muzaferija je rođen 1923. godine, a umro je 5. novembra 2003. godine u svom domu Visokom.

U 60 godina dugoj karijeri glumio je u stotinu filmova, a jedini koje bi uvijek rado pogledao bili su "Žena s krajolikom" Ivice Matića i "Ovo malo duše" Ademira Kenovića.

"U tim starim njihovim knjigama piše da je Bog stvorio Adema, da Adema, dobro se sjećam. Pričao mi prije rata jedan Čeh, veterinar. I sve mu dao. I polje, i šume, i jelo i piće.Dao mu i ženu. Dao mu sve samo da ne dira jabuke, to su božje jabuke. I ženetina nagovori Adema da trgaju jabuke. Bog to vidio. Đe neće vidjeti. I kapak. Nestade rahatluka, nestade svega. I od tada se čovjek pati, radi, živi i mre ko i svako drugo živo biće. Sve zbog ote žene", mnogi se sjećaju ovog citata iz filma "Ovo malo duše" snimljenog 1986. godine.

Muzaferija je svoj glumački rad počeo još kao šaptač u gimnaziji. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao pozorišne komade u Amaterskom pozorištu u Visokom.

Prvu profesionalnu ulogu imao je u filmu Veljka Bulajića "Uzavreli grad" 1961. godine, za koju je dobio specijalnu nagradu filmskog festivala u Puli.

U svojoj karijeri je imao najviše epizodnih uloga, ali su one često bivale zapamćenije nego one glavne. Ostao je poznat po likovima blage naravi, a posljednju ulogu u filmu imao je u "Savršenom krugu".

U Visokom se svake godine održavana manifestacija "Dani Zaima Muzaferije". Na ulazu u pozorišnu dvoranu bugojanskog Kulturno-sportskog centra, 2009. godine je otkrivena spomen-ploča Zaimu Muzaferiji.

Zaim Muzaferija je ostavio neizbrisiv trag domaćem glumištu, amaterskom i profesionalnom.