Kultura
230

Kako je pjesnik Izet Sarajlić postidio američkog pjesnika Johna Giorna

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od rođenja Izeta Kike Sarajlića, najprevođenijeg bosanskohercegovačkog pjesnika, prošle su 84 godine, a njegovi prijatelji ga se sjećaju kao velikog pjesnika i čovjeka.

“On je bio čovjek na svoju ruku, čovjek jedinstven u svakom pogledu. Umro je sa 72 godine, ali je imao to vječito dijete u sebi. Bio je nekad namćorast, zadrt ali samo u dječijem smislu. On je čovjek koji nikada nije lagao, što je rijetkost u našim krajevima. Bio je svuda na svijetu jako voljen. Ja nisam sreo čovjeka da je takvu ljubav prema sebi izmamljivao”, kaže u razgovoru za Klix.ba pjesnik i prevodilac Sinan Gudžević, jedan od Sarajlićevih prijatelja.

Nezaboravno čitanje poezije u gradu Amalfi

Gudžević se prisjetio vremena kada je sa Sarajlićem prisustvovao čitanju poezije u katedrali italijanskog grada Amalfi. Na čitanje je došlo 700 građana, a među njima je bio i američki pjesnik John Giorno. Taj pjesnik se obratio sa pozornice prisutnima, na italijanskom koji je bio "jednostavan i mršav".

“Giorno je bio svjetski poznato pjesničko ime. On je tada na engleskom iščitao te svoje stihove. Onda je Izet prozvan poslije njega da iščita svoje stihove. Izet je mnogo bolje govorio italijanski od Giorna. Onda je Izet mene sa te pozornice, sve na italijanskom jeziku, pitao: ‘Kako se ovo mjesto zove, Adelfi ili Adolfi’? Ja tada, sklonjen u mraku katedrale, kažem: ‘Zove se Amalfi’. Izet me onda pita: ‘Kako se zovu stanovnici ovog mjesta’? Ja kažem: ‘Zovu se Amalfitani’. I onda on nastavlja na dosta dobrom italijanskom: ‘Dragi moji Amalfitani, ja sam do danas mislio da sam ja najveća sramota italijanskog jezika, ali nakon Johna Giorna, ja se osjećam, da prostite, kao Dante’. To što bi se u našim krajevima i ostatku svijeta nazivalo potpunim skandalom, izmamilo je takav aplauz u Amalfi da je to ostao jedan od najnezaboravnijih događaja u mom životu”, priča Gudžević.

Nakon ovog događaja čak se i Giorno, koji je bio u publici, vratio na pozornicu, te izljubio i izgrlio Kiku.

Kiko još uvijek nema ulicu u Sarajevu

Još jedan od Sarajlićevih prijatelja Juraj Martinović, književni historičar i prevodilac, kaže kako se Sarajlića uvijek sjeti upravo kroz njegovu poeziju.

“Družili smo se prije, tokom a i poslije rata. Izet je bio rigorozan u procjeni ne samo ljudi već i ideologija. Na početku je njegova poezija bila duboko intimna, a poslijeratni stihovi nam ukazuju na dozu rezignacije. Ratni period je mnogo djelovao na njega ”, rekao je Martinović za Klix.ba.

Izet Kiko Sarajlić je rođen 16. marta 1930. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Filozofije i komparativistike, a doktorirao je filozofske nauke. Radio je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a bio je i član Društva pisaca BiH. U svom dugogodišnjem radu više puta je nagrađivan. A dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2002. godine.

Peticiju kojom se u glavnom gradu BiH traži imenovanje ulice po Izetu Sarajliću, potpisao je veliki broj građana još 2009. godine, ali Sarajevo još uvijek nema ulicu za ovog velikog pjesnika.