Sarajevo
0

Sjećanje na pjesnika i romanopisca Miodraga Žalicu

FENA
Na današnji dan prije 17 godina umro je Miodrag Žalica, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca nakon Drugog svjetskog rata.

Tim povodom delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je cvijeća na humku ovog istaknutog pjesnika, romanopisaca, dramatičara i dugogodišnjeg urednika dramskog programa Televizije Sarajevo, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Miodrag Žalica predstavlja jedinstvenu pojavu u književnom i teatarskom životu Bosne i Hercegovine, kao i jednog od najoriginalnijih dramskih autora. Bavio se i teatarskom kritikom.

Objavio je dvije zbirke poezije “Tržnica sna” (1955) i “Skakavac u fraku” (1961), zbirku pripovjedaka “Ne crtaj đavola na zidu” (1962), roman “Goetheov hrast u Buhenvaldu” (1988) i dvadesetak dramskih tekstova, među kojima “Najljepši dan: jedna noć” (1971), “Tako dozvaše tajnu” (1973), “Zagrljenici” (1971), “U beskraj” (1971), “Rimski dan/Propericije” (1976) i druge.

Dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima su Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1972. godine te Nagrada Društva pisaca BiH 1961. godine za dramu "Ne crtaj đavola na zidu".