Klub Underground
0

Sjećanje na pjesnika Emira Šakovića

Sarajevo-x.com
Emir Šaković
Emir Šaković
U klubu Underground 21. decembra u 21 sat održat će se pjesnička večer i druženje posvećeno nedavno preminulom bh. pjesniku Emiru Šakoviću, jednom od najdarovitijih književnih glasova poslijeratne bh. književnosti.

Posljednji pozdrav Emiru kroz razgovor i čitanje njegove proze i poezije uputit će pjesnici Faruk Šehić, Asmir Kujović, Senadin Musabegović, Mustafa Zvizdić i historičar književnosti Enver Kazaz, koji će ujedno biti i moderator razgovora.

Emir Šaković je rođen u Sarajevu 1970. godine Nakon duge i teške bolesti, preminuo je u Sarajevu 2. oktobra 2010.

Pažnju književno-kritičke i kulturne javnosti skrenuo je na sebe zbirkom pjesama "Pjesme iz pouzdanih izvora" (izdavač Feral Tribune), koja govori o ratu i životu u BiH uz mnogo crnog humora i (auto)ironije. Pjesnik i novinar BH Dana Mile Stojić je tada napisa0o: "Da ne postoji Emir Šaković, trebalo bi ga izmisliti".

U međuvremenu je ova zbirka poezije doživjela reizdanje, Šaković je počeo raditi kao bibliotekar u jednoj sarajevskoj srednjoj školi, te pisati roman. “Turist u nevolji” u izdanju Rabica nastajao je tri godine. Radi se o autobiografskom romanu toka svijesti jednog bh. pisca koji prilikom posjete Helsinkiju razmišlja o identitetu, ratu, ali i ljubavnoj aferi. Književnik Ivan Lovrenović u rijetko viđenom, iskrenom, preciznom i tačnom iskazu sažeo je suštinu Emirovog lika i djela: ... subverzivnoga i zakleto marginalističkoga kakav je bio sav, duha i stila otmjenoga kao u kakva razvlaštenog i osiromašenog princa, Emira Šakovića kanonska bosanska književnost neće priznati ni prepoznati nikada. Taman kako i treba, jer on je bio ono najbolje što je u njoj pisano na početku 21. vijeka.

Nakon razgovora, Emirovi prijatelji puštat će muziku koju je volio.