Kultura
76

"Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića" upriličeno u Žepču

Klix.ba
U Žepču je u organizaciji BZK Preporod Žepče i Legološkog udruženja BiH, u povodu 3. godišnjice smrti održana manifestacija pod nazivom "Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića".

Ovo je treće po redu obilježavanje godišnjice smrti velikog bosanskohercegovačkog književnika koji je svojim životom i djelom bio vezan za Žepče, prenosi Žepče.ba.

Manifestacija je prošle godine održana u prelijepom ambijentu avlije porodične kuće Ibrišimovića u Gornjoj Mahali, što je bilo planirano i ove godine, ali je zbog kiše održana u Gradskoj kafani Doma kulture.

Gosti su bili prof. Mustafa ef. Spahić-Mujki, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK "Preporod" BiH, te sin rahmetli Ibrišimovića, Zlatan. Bilo je predviđeno je da gost bude i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, ali je on bio spriječen da dođe, što je, vjerujemo, razočaralo prisutne, s obzirom na njegovu veliku popularnost, a i činjenicu da je bio dugogodišnji prijatelj samog književnika. Naime, kako je rečeno, Hadžihafizbegović je bio u Zagrebu na prijemu kod hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a povodom nagrade na Venecijanskom festivalu koju je nedavno dobio za ulogu u filmu "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića, što nam je potvrdila i njegova kćerka Amra koja je svojim prisustvom uveličala ovaj događaj.

Svi gosti su se složili da je Nedžad Ibrišimović autentična i originalna književna ličnost u historiji naše književnosti i da je neponovljiv umjetnički talenat, ostvarivan kako u pisanoj riječi, tako i u likovnoj umjetnosti. Njegovo djelo još uvijek čeka neke nove i potpunije interpretacije i kritike, s obzirom da se čini da ide ispred vremena u kojem živimo. Sin rahmetli Ibrišimovića podijelio je s prisutnima specifičnost svoga odnosa sa velikim ocem rekavši da u životu pamti tri tišine koje je morao poštovati dok je otac pisao. Takvu posvećenost umjetnosti susrećemo samo kod najvećih umjetnika.

Pored spomenutih gostiju svojim nastupom veče je uljepšao mladi izvođač sevdalinki Zanin Berbić koji je izveo nekoliko sevdalinki, među kojima je i, možda premijerno izvođenje uz saz, u originalnoj verziji, žepačke sevdalinke "Svadili se orli i sokoli", te nekoliko sevdalinki u pratnji profesora muzike Mirze Babanovića na harmonici.

U publici je bilo mnogo prijatelja rahmetli Ibrišimovića, jer "Žepče je mali grad" i gotovo da je svaki stariji sugrađanin imao priliku u prošlosti družiti se s njim u njegovim čestim vraćanjima ovom gradu i njegovim ljudima. Lijepo je da njegovo Žepče čuva sjećanje na Nedžada Ibrišimovića i njegovo djelo, ali se istovremeno i nadamo da su ovo samo temelji budućeg mnogo većeg i ozbiljnijeg projekta u našem gradu koji će postati tradicija.