Sarajevo
0

Sjećanje na doajena sevdalinke Himzu Polovinu

Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća delegacije Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na mezar doajena bosanskohercegovačke sevdalinke danas je obilježena 22. godišnjica smrti dr. Himze Polovine.

Dr. Himzo Polovina je rođeni Mostarac, vrsni umjetnik iz etnomuzičke baštine, pun melodičnosti i treptaja bosanskohercegovačke duše. Godinama je nadopunjavao naše osjećaje bitnosti naših postojanja kroz interpretiranje pjesama prenesenih iz davne baštine naših predaka. Njegove interpretacije su smirivale i zanosile svakog čovjeka, a repertoar obilovao biserima sevdaha.

Zahvaljujući rahmetli Himzi Polovini sevdalinke poput "Voljelo se dvoje mladih – Žute dunje“, "Čudna jada od Mostara grada“ i mnoge druge nisu zaboravljene i ostale su zabilježene za sva vremena. Dr. Polovina nije bio samo interpretator, već i sakupljač pjesama, tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor – specijalista neuropsihijatar.

Više od 30 godina karijere ovog vrhunskog izvođača, tekstopisca, kompozitora, poete i doktora medicine bilo je obilježeno mnogobrojnim priznanjima, među kojima je najznačajnina Estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i nizom zlatnih, dijamantnih i srebrenih ploča, diploma i priznanja, koje su mu za života dodjeljene. Njegovo poznavanje i razumijevanje duha sevdalinke ostavilo je velik trag u bosanskohercegovačkoj kulturi.

O interpretaciji sevdalinke jednom prilikom je rekao da "nije dovoljno samo korektno otpjevati pjesmu, već treba prodrijeti u njeno unutrašnje tkivo, jer pjesma ima slojeve kao majdan. Svaka pjesma ima svoju utrobu, kao što je imamo vi i ja. Do te utrobe treba znati prodrijeti. Treba htjeti prodrijeti. Kad se pozabavite tom 'geologijom' ili takvom 'anatomijom', pa kad vi uđete u pjesmu i pjesma uđe u vas, pa kad takvu pjesmu ispustite prema drugima, onda će i drugi shvatiti da to nije tek pjesma radi pjesme, nego i više od toga. Dakle, pjesmu treba donijeti“.