Kultura
44

Sjećanje na Boru Todorovića: SFF prikazuje film "Maratonci trče počasni krug"

Klix.ba
U čast nedavno preminulog velikana regionalnog glumišta, Bore Todorovića, na 20. Sarajevo Film Festivalu će biti upriličena gala "in memoriam" projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", reditelja Slobodan Šijana iz 1982. godine.

Podsjećajući se na jednu od Todorovićevih velikih uloga, Sarajevo Film Festival želi odati počast umjetniku koji je obilježio kinematografiju ex-jugoslovenskog područja. Gala projekciji filma prisustvovat će članovi porodice Bore Todorovića, kao i brojni prijatelji i kolege iz čitavog regiona.

"Namjera SFF-a je da novoj generaciji autora i glumaca, te mladim ljubiteljima filmske umjetnosti predstavi istinske velikane naše scene iz proteklog perioda, da njeguje historiju filma našeg regiona kao osnovu iz koje nadolazeće generacije mogu crpiti inspiraciju za svoj budući rad. Bora Todorović je neosporno, bio jedan od najvećih glumaca ove regije. Svojim talentom i svojim kreacijama postao je jedan od najprepoznatljivijih glumaca bivše zajedničke države", ističu iz SFF-a.

U svojoj dugogodišnjoj i plodnoj karijeri ostvario je niz upečatljivih i nezaboravnih uloga u pozorištu, na filmu i u televizijskih serijama osvojivši srca publike širom regije.

Za svoj angažman dobio je čitav niz nagrada, među kojima i dvije za životno djelo - "Pavle Vujisić" za doprinos u oblasti filma i "Dobričin prsten" za pozorišne kreacije.

Projekcija filma "Maratonci trče počasni krug" i In Memoriam Bori Todoroviću, bit će održani u ponedjeljak, 18. augusta u Narodnom pozorištu s početkom u 22.30.