Kultura
0

"Sjećanje kamena" na sceni SARTR-a i u maju

Klix.ba
U četvrtak, 16. maja i subotu, 18. maja 2013. od 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra, publika će imati priliku pogledati predstavu "Sjećanje kamena", realiziranu u produkciji MESS Dance Company Internacionalnog teatarskog festivala MESS, i koprodukciji Sarajevskog ratnog teatara (SARTR) i Instituta za muziku, teatar i multimediju (iMTM).

"Sjećanje kamena" je performans u dvanaest slika inspiriran epitafima i motivima srednjovjekovnih stećaka u Bosni i Hercegovini, a režiju i koreografiju potpisuje Mark Boldin. Predstava je svoju premijeru imala na sceni Sarajevskog ratnog teatra 16. aprila 2013. godine.

Reditelj i koreograf, povodom aprilske premijere ove predstave, Mark Boldin, istakao je da je riječ o plesnom teatru u kojem se susreću moderni ples, fizički teatar, gluma i da takav vid umjetnosti zahtjeva kompletnog izvođača.

"Upustili smo se u istraživanje međuprostora između života i smrti, epitafi sa stećaka su nam poslužili kao inspiracija, a konačni proizvod, kao u sjećanjima, nije logičan slijed slika jer ono što pamtimo su emocije, ljubav i strah", istakao je Boldin, naglašavajući da predstava na emocionalnom nivou korespondira sa prošlošću Sarajeva i BiH.

Ansambal predstave čine: Emir Fejzić, Sanela Krsmanović, Amila Terzimehić, Ena Kurtalić, Elma Selman, Edin Avdagić, Lea Jerlagić, Victoria Bartz. Režiju zajedno sa Boldinom potpisuje i Michelle Aždajić.

Ulaznice se mogu rezervirati putem: e-maila [email protected], broja telefona 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Facebook page Sarajevskog ratnog teatra