Kultura
34

"Sjajni momci" u Mostaru: Ekipa serije "Lud, zbunjen, normalan" u teatru

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Regionalno popularni trio Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović s malih ekrana seli na "daske koje život znače", a mostarska publika imati će čast prva pogledati komediju "Sjajni momci" 23. juna u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

Povodom predstave danas je u Mostaru upriličena konferencija za medije kojoj su pored direktora Kosače Danijela Vidovića prisustvovali i glavni akteri ove, kako je najavljuju, urnebesne komedije.

Mustafa Nadarević je istakao kako mu je veoma drago da s kolegama, a sad već i prijateljima, nakon 10 godina saradnje silazi sa malih ekrana i dolazi među publiku u teatar.

"Predstava 'Sjajni momci' je rađena po tekstu Neila Simona, u originalu ''Sunshine Boys'. Dva penzionisana komičara Hari i Ali, na poziv Harijevog sestrića Zlatana učestvuju u TV emisiji posvećenoj komediji u kojoj izvode svoj proslavljeni skeč 'Kod doktora'. Međutim, problem je što su Hari i Ali prekinuli sve odnose prije dvanaest godina. Na Zlatanov nagovor, dva slavna glumca pokušavaju obnoviti čuveni skeč. Uz mnogobrojne nesuglasice i razmirice njihov ponovni javni nastup se pretvara u komični fijasko furiozo" kazao je Nadarević.

Kako je kazao Nadarević, originalni tekst je "prerađen" i prilagođen našem ambijentu i načinu življenja.

"U originalnom tekstu se spominju Manhattan i New Jersey, a kod nas je Sarajevo i Ilidža tako da smo napravili predstavu za koju ne znamo kakva je jer kad radite komediju ne znate kakva je dok je ne odigrate pred publikom, a mostarska publika će imati tu čast da je prva vidi", kazao je Nadarević.

Senad Bašić, inicijator ove ideje, istakao je: "Drago mi je da se vraćamo teatru i daskama koje život znače, jer prema mom mišljenju teatar ne može ništa zamijeniti. Mi smo iscrpljeni i umorni od televizijske mašinerije gdje smo radili po 12 sati na dan. Čim smo završili televizijski projekat, osjetili smo potrebu za teatrom i došli na ideju da izađemo pred publiku s komedijom 'Sjajni momci'. Uz dogovor s Mustafom i Moamerom, Mostar je izabran prvi jedino zbog toga što sam ja Hercegovac", kazao je kroz šalu Bašić.

Kasumović je istakao da je ova predstava "logičan slijed događaja" nakon televizijske saradnje.

Slavni trojac kojeg smo zajedno gledali u TV seriji "Lud, zbunjen, normalan" nada se da će i u teatru jednako zabaviti publiku, iako je, priznaju, ovako mnoge teže.

Komedija "Sjajni momci" turneju će održati širom Bosne i Hercegovine i regije, a samo u našoj zemlji planirane su 24 predstave.

Nakon premijere u Mostaru na red dolazi Sarajevo, a nakon ljetne pauze najesen će je odigrati u ostalim mjestima u BiH.