Kultura
9

Sjajan program 18. Jazz Festa

Da je nemoguće ponekad ipak moguće dokazuje Jazz Fest svake godine, a čini se da su u direkciji festivala kvalitetom programa ove godine nadmašili sami sebe.
John McLaughlin
John McLaughlin

Iako se na našoj kulturnoj sceni olako izgovaraju velike riječi, riječ senzacionalan najbolje opisuje ovogodišnji program koji je jutros objavljen na festivalskoj web-stranici, a koji će činiti koncerti brojnih dobitnika prestižne nagrade Grammy.

Tako će aktuelni dobitnik Grammyja za najbolji vokalni jazz album Gregory Porter otvoriti festival 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru, a bosanskohercegovačka publika će, osim u nastupu ovog američkog pjevača, imati priliku uživati u koncertima još tri dobitnika Grammyja: Johna McLaughlina, Billa Frisella i Dianne Reeves.

Britanski gitarista John McLaughlin je osnivač Mahavishnu Orchestre, jazz innovator, dobitnik Grammyja 2009. godine za najbolji instrumentalni jazz album, a magazin Rolling Stone uvrstio ga je među najznačajnije gitariste svih vremena. U Sarajevu će nastupiti sa svojim kvartetom 4th Dimension sa kojim će predstaviti novi album The Boston Record objavljen u martu ove godine.

Svoj novi album Beautiful Life, također iz ove godine, objavljen nakon pet godina diskografske pauze predstavit će u Sarajevu i američka pjevačica Dianne Reeves, koja je odličnim koncertom otvorila 12. Jazz Fest Sarajevo 2008. godine. Reeves je četverostruka dobitnica Grammyja za najbolju vokalnu izvedbu i jedini umjetnik koji je dobio ovu prestižnu nagradu za četiri albuma zaredom.

Jazz Fest će predstaviti i koncert američkog gitariste Billa Frisella, dobitnika Grammyja 2004. godine za najbolji savremeni jazz album. Frisell je dobitnik brojnih priznanja za svoj rad, a već treću godinu zaredom, američka asocijacija jazz novinara proglašava ga gitaristom godine, dok su mu isto priznanje odali i kritičari magazina DownBeat koji ga gitaristom godine proglašavaju već petu godinu zaredom.

Dianne Reeves
Dianne Reeves

Svi koncerti ovogodišnjeg Jazz Festa bit će organizirani u Bosanskom kulturnom centru gdje će od 4. do 9. novembra, osim spomenutih, nastupiti i norveški saksofonista Hakon Kornstad, potom trio kontrabasiste Avishaija Cohena, kao i braća Teofilović iz Srbije koji će održati zajednički koncert sa gitaristom Miroslavom Tadićem predstavljajući zajednički album Vidarica. Libansko-francuski trubač Ibrahim Maalouf aktuelni dobitnik francuskog Grammyja, odnosno francuske nacionalne muzičke nagrade Les Victoires de la Musique u kategoriji za najbolji world music album objavljen u prošloj godini, zatvorit će festival 9. novembra.

Jazz Fest Sarajevo će i ove godine, poput prethodnih, organizirati Music Meeting, edukativni program za mlade muzičare i studente muzike iz regiona, kao i klupski program koji će slijediti nakon koncerata u BKC-u, uz ostale prateće programe koji će biti objavljeni u narednim mjesecima.

Ulaznice za koncerte Jazz Festa od 14. jula moći će se kupiti na zvaničnoj festivalskoj web stranici www.jazzfest.ba.