Izložba u Beču
0

"Sjaj kuće Habsburgovaca"

Sarajevo-x.com
"Sjaj kuće Habsburgovaca" naslov je izložbe otvorene u ponedjeljak navečer u Muzeju povijesti umjetnosti (KHM - Kunsthistorisches Muzeum) u Beču koja prikazuje medalje rimsko-njemačkih careva i austrijskih careva od 1500. do 1918.

Izloženo je 270 eksponata: medalja, carskih odličja i kovanog novca od vremena cara Friedricha III (1452-1493) do kraja Austro-Ugarske monarhije. Također su izloženi i umjetnički radovi, ulja na platnu nastala u to vrijeme koja pikazuju careve Habsburške dinastije: od Karla V, Maximiliana I, Marije Terezije, Leopolda I do Franje Josipa I.

"Izložba daje sveobuhvatni uvid u bogatstvo izrade medalja dinastije Habsburg", rekla je na otvorenju izložbe direktorica KHM-a Sabine Haag.

Eksponati su iz fundusa Riznice Muzeja historije umjetnosti. Za kustosa izložbe Heinza Wintera izložba je istraživački projekt i dokumentacija izrade medalja kao umjetničkih radova dvorskih umjetnika čiji su nalogodavci bili Habsburgovci. Izložba je u manjem obliku bila prije Beča prikazana u Berlinu a u KHM-u je otvorena do 28. februara 2010.