Jajce
0

Sinoć počeli Dani evropskog naslijeđa

FENA
Dodjelom Povelje za doprinos u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa u Domu kulture u Jajcu u srijedu navečer su počeli ovogodišnji Dani evropskog naslijeđa, manifestacije koja se u BiH održava 12. put i predstavlja dio kulturnog programa Vijeća Evrope, saopćeno je u četvrtak iz Ureda načelnika općine Jajce.

Povelju za doprinos u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa federalno ministarstvo kulture i sporta dodijelilo je Zavičajnom muzeju Travnik za obnovu Starog grada i općenito za čuvanje kulturnih dobara; arhitekti i restauratoru Ferhadu Mulabegoviću za cjelokupni rad i doprinos na očuvanju kulturnih dobara; fra Mati Topiću iz Rame-Šćit za doprinos u obnovi franjevačkog samostana iz osmanskog perioda i igumanu Danilu Pavloviću za doprinos u obnovi manastira Žitomislić.

Povelje nagrađenima je uručio dopredsjednik Vlade FBiH i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

Učesnici manifestacije, koja ove godine nosi naziv «Stari gradovi uz dolinu Lašve i Vrbasa», posjetit će Guču Goru, Travnik, Donji Vakuf, Prusac i Jajce.

Mladi sudionici manifestacije nagrađeni na konkursu «Mladi i naslijeđe» posjetit će spomeničku baštinu kraljevskog grada Jajca i prisustvovati prezentaciji o kulturno-historijskim i prirodnim vrijednostima Jajca i značaju nominacije uže gradske jezgre tog grada za upis na listu svjetske baštine. O tome će im govoriti prof.dr. Dubravko Lovrenović.

Manifestacija se završava u petak u Jajcu kada će biti obavljena ceremonija svečanog otvaranja restauriranog bosanskog kraljevskog grba Kotromanića na portalu jajačke Tvrđave. Uz brojne goste svečanosti će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.