Kultura
0

Simpozij "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture"

FENA
Udruga Pasionska baština iz Zagreba, Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Udruga đaka franjevačke klasične gimnazije Visoko – Zagreb organiziraju od 22. do 25. svibnja u Sarajevu simpozij - Muka kao nepresušno nadahnuće kulture, a tema kojom će se baviti je Pasionska baština Bosne i Hercegovine, javlja KTA.

Udruga Pasionska baština do sada je organizirala pet ovakvih simpozija, a cilj ovih skupova je istražiti pasionske sadržaje pojedinih hrvatskih prostora kako bi ljepotu pasionskog mozaika kod Hrvata približili i onima koji o njemu znaju malo ili gotovo ništa. Do sada je na svim simpozijima sudjelovalo 105. znanstvenika i stručnjaka.

Simpozij se organizira kroz četiri sekcije: književnoj, likovnoj, glazbenoj i povijesnoj. O ovoj temi nedvojbeno se može puno toga kazati, a važno je na jednom mjestu obraditi ovu temu kroz više disciplina. Za simpozij već sada postoji veliki interes znanstvene i kulturne javnosti kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

"Sigurni smo kako će bogatstvo pasionske prošlosti i sadašnjosti, pune Velikih Petaka, ali i uskrsne nade biti dovoljan razlog mnogima da se uhvate u koštac s ovom teškom i lijepom temom. Stoga pozivamo sve zainteresirane da se prijave s temom koju bi znanstveno i stručno pripremili za ovaj simpozij", navode u svom dopisu iz Udruge Pasionske baštine.

Teme s priloženim životopisom, se mogu prijaviti do 10. ožujka 2008. na e-mail: [email protected] ili poštom na adresu HKD Napredak, Titova 56, 71 000 Sarajevo s naznakom – Simpozij Muka kao nepresušno nadahnuće kulture.