Kultura
0

Silajdžić: Stari most u Mostaru nije ugrožen

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas da Stari most u Mostaru nije ugrožen, jer je gradnja hotela Ruža obustavljena i bit će nastavljena samo kada stručnjaci UNESCO-a potvrde usaglašenost arhitekture hotela s jedinstvenom i univerzalnom vrijednošću historijske jezgre Mostara.
  • Gradnja hotela Ruža u Mostaru je velika investicija, značajna za razvoj tog grada, koja je u potpunosti obustavljena već više od dvije godine, jer u skladu s odlukom Komiteta za svjetsku baštinu nastojimo naći rješenje kojim će razvoj i naslijeđe biti harmonizirani, kazao je Silajdžić na svečanom prijemu na kojem je generalni Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Silajdžić je ponovio zahtjev da Mostar bude predmet pomoći UNESCO-a dok rješenje ne bude postignuto, te zamolio da stručnjaci ove organizacije prije 32. sjednice Komiteta daju svoje stavove o novom rješenju.

Također, Silajdžić je pozvao generalnog direktora UNESCO-a da prenosi istinu o tome da Stari most u Mostaru nije ugrožen i da s njom osigura dodatnu pomoć bh. baštini.

Podsjetio je da je rekonstrukcija Starog mosta bila moguća samo uz pomoć svijeta, posebno uz pomoć UNESCO-a kao ključne organizacije za očuvanje kulturnih različitosti.

Matsuura je kazao da je ohrabren Silajdžićevom izjavom da će stara jezgra Mostara biti sačuvana, naglasivši da se ova izuzetna univerzalna vrijednost mora sačuvati.

Stari most u Mostaru upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a u julu 2005. godine.