Kultura
0

Silajdžić razgovarao s čelnicima Opere i Narodnog pozorišta

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić razgovarao je danas s umjetničkom direktoricom Opere Narodnog pozorišta Amilom Bakšić i direktorom Narodnog pozorišta Gradimirom Gojerom, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Gradimir Gojer je predstavio trenutno stanje Opere, naglašavajući problematiku vezanu za programsko-finansijska pitanja.

Razgovarano je o načinima finansiranja Opere, neadekvatnosti budžeta u kojem učestvuje Kantonalno ministarstvo kulture i sporta te neophodnost uključivanja federalnih i državnih institucija kulture u rad Opere Narodnog pozorišta.

Ključni problem Opere, prema riječima Amile Bakšić, je nedostatak novca za programske djelatnosti te nedostatak opernog orkestra, za čije formiranje je zatražena podrška dr. Harisa Silajdžića.

Naglašavajući značaj ove institucije za kulturu BiH, dr. Haris Silajdžić iskazao je razumijevanje i istakao svoju podršku za poboljšanje materijalnog i kadrovskog stanja jedine Opere u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju.